3 JELA ZA PRVI DAN BOŽIČNOG POSTA: Preukusni jelovnik kao najava šestonedeljnog režima
Sutra počinje Božićni post koji će trajati sve do 6. januara, dan pred Božić i u ovom periodu bi trebalo da se uzdržavamo od mrsne hrane. Vernici koji se odluče na post, treba da budu spremni da će se u narednih šest nedelja ustručavati od nedozvoljene hrane, a mi smo odabrali jelovnik za prvi dan Božićnog posta.
Čorba od šampinjona
Sastojci za čorbu od šampinjona:
- 500 g šampinjona
- 2 veća krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- 400 ml povrtnog bujona
- 1 štap celera
- 1 list lovora
- 2 kašičice suvog začina
- 1 šaka svežeg spanaća
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo soli
Priprema čorbe od šampinjona:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, kao i šargarepu isečenu na kolutove. Štap celera isecite na manje komade pa dodajte i njega, povremeno mešajući, sve dok povrće na omekša. Onda dodajte sitno seckan beli luk, pa dodajte začine i promešajte.
Šampinjone oljuštite pa isecite na komade po želji, najbolje u slajsovima pa ubacite u šerpu i kratko dinstajte. Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa dodajte i njega. Nalijte bujon i ostavite da se krčka. Možete pojačati temperaturu ringle i kuvajte dok ne provri.
Kada provri, smanjite temperaturu i ubacite spanać. Kuvajte dok on ne omekša, a neće mu trebati mnogo. Poslužite čorbu dok je još topla.
Rižoto sa povrćem
Sastojci za rižoto sa povrćem:
- 200 g pirinča
- 1 šaka kukuruza šećerca
- 1 šaka graška
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- malo susama
- so, biber
- seckani peršun
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema rižota sa povrćem:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk i šargarepu. Kada oni malo omekšaju, dodajte ostalo povrće i nalijte vodom.
Za to vreme, properite pirinač i dodajte ga skoro kuvanom povrću i pustite da sve vri oko 15 minuta, poklopite šerpu i sklonite sa ringle. Susam prepecite na tiganju i dodajte rižotu, a na kraju i sitno seckani peršun.
Medeno srce sa višnjama
Sastojci za medeno srce sa višnjama:
- 250 g brašna
- 300 g očišćenih višanja
- 3 kašike kakao-praha
- 200 g šećera
- 250 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g čokolade za kuvanje
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74