Izvor: KURIR
02.07.2024 u 11:14
0

5 NAMIRNICA KOJE NISU DOBRE UZ KAFU: Jedna navika ometa apsorpciju kalcijuma i pogubna je za kosti

Kafa može da ponudi privremeno povećanje energije i druge zdravstvene prednosti, što je čini moćnim dodatkom dobro izbalansiranoj ishrani. Međutim, kafa takođe može uticati na apsorpciju nekih hranljivih materija, što može smanjiti ili povećati njihove efekte.

Istraživanja su pokazala da umerena konzumacija kafe može pomoći u prevenciji inflamatornih i oksidativnih bolesti povezanih sa stresom, kao što su dijabetes tipa 2 i nekoliko tipova raka.

Iako su svi različiti i možda tolerišete različite kombinacije hrane, možda ćete želeti da izbegavate određene namirnice uz šoljicu kafe, na primer, mlečne proizvode, prženu hranu i proteine bogate gvožđem. Evo zbog čega stručnjaci preporučuju da ovo praktikujemo…

Citrusi

Pijenje kafe dok jedete citrusno voće može izazvati probavne tegobe jer je kafa prirodno kisela. Nivo pH kafe u proseku je između 4,85 i 5,13 na skali od 0-14, sa nižim brojevima koji ukazuju na povećanje kiselosti.

Agrumi i njihovi sokovi su takođe veoma kiseli i mogu doprineti gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) kada se konzumiraju. GERB se često karakteriše neprijatnim simptomima kao što su mučnina, nadimanje i žgaravica. Konzumiranje kafe i citrusa zajedno može iritirati sluznicu želuca i pogoršati te simptome.

Oštar, kiselkast ukus citrusa takođe može da promeni ukus kafe čineći je gorkom i manje prijatnom. Možda je najbolje uživati u citrusima odvojeno od kafe da biste u potpunosti osetili njihov ukus i iskoristili njiove nutritivne prednosti bez nelagodnosti u varenju.

Crveno meso

Istraživanja pokazuju da ispijanje kafe može uticati na apsorpciju hranljivih materija u crevima, posebno gvožđa. Crveno meso je jedan od najboljih izvora hem gvožđa, što znači da ispijanje kafe uz obroke sa mesom može smanjiti njegove zdravstvene prednosti.

Jedna studija je otkrila da konzumiranje tri ili više šoljica kafe dnevno značajno smanjuje nivoe gvožđa. U stvari, apsorpcija gvožđa posle obroka se smanjila za približno 39 odsto nakon ispijanja kafe.

Gvožđe igra nekoliko važnih uloga u telu, uključujući podršku cirkulaciji krvi, proizvodnji hormona i imunološkoj funkciji. Anemija zbog nedostatka gvožđa je jedan od najrasprostranjenijih problema ishrane u svetu, naglašavajući važnost hrane bogate gvožđem. Odlučite se za drugu izvore proteina uz jutarnju kafu, a crveno meso sačuvajte za vreme kada vaše telo može lako da apsorbuje gvožđe.

Istraživanja pokazuju da kombinovanje mleka i kafe može ometati apsorpciju kalcijuma.

Mleko

Mleko je odličan izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdravlje kostiju, funkciju mišića, zgrušavanje krvi i proizvodnju hormona. Jedna šolja nemasnog mleka zadovoljava 23 odsto preporučene dnevne vrednosti za kalcijum za prosečnu zdravu odraslu osobu.

Međutim, istraživanja pokazuju da kombinovanje mleka i kafe može ometati apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima, kofein u kafi može da smanji neto apsorpciju kalcijuma iz ishrane. Kalcijum koji se ne apsorbuje izlučuje se urinom. Visok nivo izlučivanja kalcijuma u ​​​​urinu povezan je sa povećanim rizikom od kamena u bubregu i zabrinutosti za zdravlje kostiju.

Oni koji uživaju u mleku u kafi možda će morati da zadovolje svoje potrebe za kalcijumom drugom hranom u različito vreme tokom dana. Registrovani dijetetičar može vam pomoći da se odredite koje su vaše potrebe za kalcijumom i u skladu sa tim osmislite plan obroka.

Obogaćene žitarice

Mnoge žitarice za doručak su obogaćene esencijalnim vitaminima i mineralima. Na primer, žitarice za doručak, često obogaćene cinkom, predstavljaju značajan izvor esencijalnih minerala za mnoge dijete.

Međutim, kafa može da utiče na bioraspoloživost cinka. Iako nijedno trenutno istraživanje ne razbija vezu između unosa kafe i apsorpcije hranljivih materija iz obogaćenih žitarica za doručak, možda bi bilo najbolje razdvojiti to dvoje.

ZBOG ČEGA NASTAJU POLIPI MATERICE: Evo kako utiču na plodnost i da li mogu biti kancerogeni

Istraživanja nisu utvrdila standardizovano vreme čekanja između konzumiranja žitarica i ispijanja kafe. Dijetetičar vam može pomoći u planiranju dobro izbalansiranog plana obroka koji odgovara individualnim potrebama u ishrani.

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma

Kafa sadrži mnogo biološki aktivnih jedinjenja koja direktno utiču na krvni pritisak. Srećom, istraživanja pokazuju da ispijanje 1-3 šoljice kafe dnevno neće imati štetne efekte na nivo krvnog pritiska. Međutim, prekomerni unos kofeina može pogoršati hipertenziju (visok krvni pritisak).

Istraživanja su više puta dokazala da je unos natrijuma direktno povezan sa krvnim pritiskom. Zato je potrebno da kafu konzumirate pažljivo kada jedete hranu sa visokim sadržajem natrijuma.

Američko udruženje za srce preporučuje ne više od 2300 miligrama (mg) natrijuma dnevno. Dijetetičar vam može pomoći da upravljate unosom natrijuma i bezbedno unesete kafu, ako želite.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter