Izvor: BSC HAPPY/D.V.
25.11.2025 u 14:30
0

ČUDO IZ PRIRODE: Zašto bi češće trebalo jesti pasulj i kako se najbolje priprema?

Kada je reč o pasulju, mnogi ljudi ističu da ih najviše privlači osećaj topline i domaće atmosfere, jer jelo ima sposobnost da okupi porodicu oko stola

Pasulj se u domaćoj kuhinji nalazi vekovima i zbog toga mnogi ljudi imaju utisak da ga dobro poznaju, mada njegova prava vrednost postaje jasna tek kada se sagleda koliko može da utiče na vitalnost i jačanje organizma.

Kada se u ishranu unosi redovno i umereno, pasulj postaje jedan od najkorisnijih saveznika, jer svako zrno donosi gustu koncentraciju hranljivih materija koje telu nude energiju i stabilnost tokom celog dana, dok ukus ostaje neodoljiv i u jednostavnim i u svečanijim jelima.

Organizam dobija prirodni izvor biljnih proteina koji doprinose oporavku mišića i osećaju sitosti, što mnogim ljudima pomaže da smanje unos brze hrane i grickalica. Istovremeno se unose vlakna koja regulišu varenje i doprinose zdravijoj crevnoj flori, pa telo reaguje smanjenjem nadutosti i boljim ritmom varenja.

PROČITAJTE: JESENJI KLASIK: Pasulj „kaubojac“ sa mlevenim i suvim mesom

Mnoge osobe koje jedu pasulj primećuju stabilniji nivo energije tokom dana, jer se složeni ugljeni hidrati iz pasulja razlažu sporije i bez naglih skokova šećera u krvi, što organizmu prija posebno u periodima većeg umora ili stresa.

Pasulj sadrži i gvožđe, magnezijum, kalijum i folate, što doprinosi normalnom radu srca i jačanju krvnih sudova, a organizmu se nudi dodatna podrška u trenucima kada imunitet pada usled vremenskih promena.

Kada se govori o pasulju, mnogi ljudi ističu da ih najviše privlači osećaj topline i domaće atmosfere, jer jelo ima sposobnost da okupi porodicu oko stola, dok miris polako ispunjava kuću i budi nostalgiju. Upravo zbog toga se recepti često prenose generacijama i zadržavaju poseban karakter, iako se svaka kuvarica trudi da unese lični pečat.

Najbolji pasulj obično nastaje kada se kombinacija jednostavnih sastojaka spoji sa strpljenjem, jer se ukus razvija polako, a vreme kuvanja doprinosi punijoj aromi.

pasulj
FOTO: FREEPIK.COM/chandlervid85

Recept za najbolji domaći pasulj

Za pripremu ukusnog i mirisnog pasulja najvažnije je da se koristi kvalitetno zrno, jer se struktura i mekoća postižu lakše kada pasulj nije suviše star. Zrna se operu i potapaju preko noći kako bi se skratilo vreme kuvanja i sprečilo pucanje, dok voda treba da bude dovoljno hladna da pasulj upije sve što mu je potrebno. Sutradan se voda prospe, a pasulj se nalije svežom i postavi na ringlu da se lagano zagreva dok povrće čeka pripremu.

U šerpu ide sitno seckan crni luk, dok se šargarepa iseče na tanke kolutove kako bi se dobila prijatna slatkoća koja pasulju daje toplinu. Peršun se dodaje iseckan, a mnogi ljudi ubace i lovorov list koji doprinosi prepoznatljivoj aromi.

Kada povrće omekša, pasulj se spoji sa začinima kao što su aleva paprika, so i biber, dok se kuvana voda doliva postepeno kako bi se jelo zgusnulo prirodno, bez dodataka. Ako se želi jači ukus, može da se doda komad suvog mesa, mada mnogi pripremaju i posnu verziju koja ostaje bogata i aromatična.

Jelo se krčka lagano, dok se gustina prilagođava ukusu, a pred kraj se može napraviti blaga zaprška sa malo ulja i brašna koja pojačava teksturu, mada mnogi izbegavaju ovaj korak kako bi obrok ostao lakši. Kada se sve sjedini i zgusne, pasulj dobija pun ukus koji prija u svim sezonama, jer pruža i toplinu zimi i energiju leti.

pasulj
FREEPIK.COM/KamranAydinov
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter