
Foto: FREEPIK.COM
EGZOTIČNA ZIMNICA: Tri pikantna i neobična recepta koja nikad niste probali (FOTO)
Ovo nije bilo kakva zimnica, ovo je prava eksplozija ukusa
Kad pomislimo na zimnicu, obično nam na pamet padnu ajvar, turšija ili klasično slatko od voća.
Međutim, savremena kuhinja donosi i neočekivane recepte koji spajaju nespojivo – slatko i slano, povrće i začine, jednostavne namirnice i nove ideje.
PROČITAJTE: IDEALNA ZA BRZI DORUČAK: Sočna pita od tikvica i sira
Donosimo vam tri originalna recepta za zimnicu koja će iznenaditi vaše ukućane i goste.
Džem od slanine
Specijalitet koji kombinuje dimljenu slaninu, kafu i sirće može zvučati čudno, ali rezultat je namaz pun ukusa – slatko-slani, dimljeni i bogat. Sjajno ide uz sireve, tople sendviče ili kao dodatak pečenom mesu.
Sastojci:
- 450 g dimljene slanine
- 1 veliki iseckani crveni luk
- 3 iseckana čena belog luka
- pola kašike tucane ljute paprike
- 180 ml jake crne kafe
- 60 ml balzamiko sirćeta
- 60 ml jabukovog sirćeta
- 110 ml javorovog sirupa ili meda
- 70 g smeđeg šećera
- 1 komad korice pomorandže

Priprema:
Slaninu iseckati i pržiti oko 15 minuta dok ne postane hrskava. Ocediti višak masnoće.
U većoj šerpi na kašici masnoće od slanine izdinstati luk i beli luk dok ne omekšaju (oko 6 min), dodati tucanu papriku i pržiti još 2 min.
Ubaciti slaninu, kafu, oba sirćeta, sirup, šećer i koricu pomorandže. Kuvati na srednjoj vatri dok ne provri.
Smanjiti temperaturu i krčkati 60–70 minuta dok se tečnost ne redukuje i smesa ne postane gusta.
Izvaditi koricu pomorandže i usitniti smesu blenderom ili štapnim mikserom.
Ostaviti da se ohladi, a zatim sipati u sterilne tegle.
Ovaj slatko-slani specijalitet čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 3-4 nedelje. Ako želite duži rok trajanja, zamrznite ga u manjim teglicama – tako može da stoji i do šest meseci bez gubitka ukusa.
Marmelada od paprike
Ova marmelada je pravi vatromet ukusa – slatka, ljutkasta i mirisna zahvaljujući cimetu i vanili. Savršena je uz sireve, meso sa roštilja ili jednostavno na hlebu.
Sastojci:
- 1,25 kg crvene paprike (ajvarske)
- 250 g ljutih feferona
- 500 g šećera
- 1 limun (sok i rendana kora)
- 1 vanilin šećer
- pola kašičice cimeta

Priprema:
Paprike očistite od semenki i žilica, isecite na kockice ili trake.
Stavite ih u šerpu sa šećerom, cimetom, limunovim sokom i koricom. Ostavite da odstoji minimum tri sata.
Kuvajte na tihoj vatri 10 minuta, pa pojačajte i kuvajte dok ne dobijete gustinu klasične marmelade.
Sipajte vruće u sterilisane tegle, zatvorite i umotajte u krpe dok se ne ohlade. Na ovaj način mogu da traju do godinu dana na tamnom i suvom mestu, ali nakon otvaranja teglicu obavezno držite u frižideru.
Marinirane tikvice
Lagane, kisele i osvežavajuće – marinirane tikvice su odličan prilog mesu, sirevima ili salatama. Dodavanje ljutih papričica daje im poseban karakter.
Sastojci:
- 1 kg mladih tikvica
- 200 g luka
- 6 dl jabukovog sirćeta
- 5 dl vode
- 150 g smeđeg šećera
- 4 kašike soli
- u svaku teglu po kašičica bele slačice, lovorov list, crni i beli biber, čili papričica

Priprema:
Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.
Tikvice isecite na kolutove ili trake, a luk na rebarca.
Blanširajte tikvice u marinadi dok ponovo ne proključa. Ponavljajte dok ne obradite sve povrće.
U sterilisane tegle stavite začine, poređajte tikvice i luk, pa prelijte vrelom marinadom.
Odmah zatvorite i ostavite da se hladi.
Najbolje je ih čuvate u dobro zatvorenim teglama na hladnom i tamnom mestu, tako će trajati nekoliko meseci, čak i celu zimu. Kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru i potrošite u roku od sedam do 10 dana.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

TOPI SE U USTIMA: Poslastica gotova za 20 minuta

EGZOTIČNA ZIMNICA: Tri pikantna i neobična recepta koja nikad niste probali (FOTO)

IDEALNA ZA BRZI DORUČAK: Sočna pita od tikvica i sira

NAJSLAVNIJI DESERT: Recept za Robert Redford kolač

BRZI RUČAK BEZ MESA: Kombinacija povrća koju svi vole
