
Foto: FREEPIK.COM/vovatol
HLAĐENJE MU NEĆE PRIJATI: Stručnjaci otkrili koje voće ne bi trebalo držati u frižideru
Frižider je odlično mesto za čuvanje većine voća i povrća, ali nije uvek dobra ideja to raditi
Postoji više vrsta voća koje ne bi trebalo držati u frižideru. U ovu grupu spada voće koji nastavljaja da sazreva i nakon što se ubere.
Hlađenje ovih plodova ne samo da prekida taj prirodni proces zrenja, već može negativno da utiče na njihovu teksturu, ukus i izgled, pretvarajući ih u voće koje možda još može poslužiti za džem ili smuti – ali neće biti prijatno za jelo u sirovom obliku.
Zato, pre nego što dobre plodove osudite na kantu za otpatke, ostavite ih na sobnoj temperaturi da sazru i uživajte u njima kad su najukusniji.
Doktori opšte prakse, nutricionisiti i kuvari savetuju da izbegvate da sledeće voće ostavljate u frižideru.
Banane
– Niske temperature naglo zaustavljaju proces sazrevanja banana – kaže kuvar i vlasnica „Two Cloves Kitchen“, Džen La Roka.
Kako navodi „tekstura može da postane gumena, a ukus prilično bezličan“.
– Banane je najbolje držati na pultu, gde mogu da razviju svoju prirodnu slatkoću – smatra ona.
PROČITAJTE: DOVODI DO TEŠKIH BOLESTI: Koja je najveća jutarnja greška koju mnogi često prave?
Breskve
– Breskve, šljive i nektarine moraju da sazru do kraja na sobnoj temperaturi kako bi postigle svoj sočni, aromatični vrhunac – objašnjava La Roka.
Kako dodaje „ako ih prerano stavite u frižider, dobićete brašnastu, bezukusnu voćku“.
– Ja ih uvek pustim da omekšaju na pultu pre nego što ih poslužim ili dodam u dezert – kaže ona.
Šljive
Da – ovo voće treba da stoji na radnoj površini, a ne u frižideru. Operite ih odmah po povratku iz prodavnice, kako bi bile spremne za užinu čim omekšaju, savetuju lekari.
Nektarine
Nektarine bi trebalo da stoje van frižidera zajedno s breskvama i šljivama. Naravno, ako ih iseckate za voćnu salatu, tada ih čuvajte u frižideru – u dobro zatvorenoj posudi – i biće dobre još dan-dva.
Tropsko voće
– Tropsko voće poput ananasa, manga i kivija najbolje opstaje na sobnoj temperaturi, gde ravnomerno sazreva i zadržava svoju sočnost – kaže nutricionista Njumen.
Međutim, kako dodaje, kada ih jednom isečete, najbolje je da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

KAO IZ BAKINE KUHINJE: Čokoladne šapice

PALAČINKE SA CIMETOM: Zamirisaće cela kuća

NEODOLJIVI TART SA BANANAMA: Mirisni desert koji osvežava i sladi u isto vreme
