Izvor: lepota & zdravlje
08.09.2020 u 09:03
0

JEDETE I KADA NISTE GLADNI? Saznajte zašto, sledite ove korake, i prestanite da se nervirate

Iako bi bilo bolje da je drugačije, činjenica je da jedemo iz mnogo razloga, a ne samo onda kada smo zaista gladni, tj. kada je telu potrebna energija. Jedenje na nervnoj bazi znači da jedemo zbog stresa i da u hrani tražimo utehu. Stručnjaci takvu želju za hranom objašnjavaju povećanim nivoom kortizola (tzv. hormona stresa) koji izaziva žudnju za užitkom. Kada smo pod stresom, naše telo oslobađa kortizol koji pokreće oslobađanje glukoze. Kako bi se nadoknadile potrošene zalihe glukoze, mozak šalje informaciju da nam je potrebna hrana koja je sadrži u velikoj meri.

SVE O KORONI

RODITELJI U DILEMI: Evo da li maske maske ometaju decu u učenju

OPASNO! UČENICI NE NOSE MASKE U PREVOZU: Rizik od buktanje zaraze!

SRBI SE SPREMAJU ZA LETOVANJE U SEPTEMBRU: Trebalo bi da znaju da korona ne jenjava u Crnoj Gori

Jedenje na nervnoj bazi je jedna vrsta tzv. emocionalnog jedenja, ali to nije uvek ista stvar. Hrana čiji nam se ukus dopada podstiče oslobađanje dopamina, koji nas umiruje i čini da se osećamo srećno. Problem nastaje onda kada ljudi, umesto da se izbore sa onim što izaziva stres, pokušaju da ga se reše pomoću hrane.

Jedenje pod stresom ima dodirnih tačaka i sa jedenjem iz dosade. To je grickanje iz navike, samo zato što znamo da nam je hrana dostupna ili nam je jednosatvno dosadno. Neki put jedemo iz pukog zadovoljstva (pojedemo nešto slatko jer je dobrog okusa), nekad pomoću hrane evociramo uspomene (jedemo određenu hranu koja nas podseća na neki lep događaj), a postoji i tzv. glad iz znatiželje (probamo nešto da bismo videli kakav ima ukus).

Najveći problem kod jedenja na nervnoj bazi je stvaranje začaranog kruga. Stres dovodi do toga da jedemo (najčešće nezdravu hranu), a onda se zbog toga što smo jeli javlja osećaj krivice. Krivica ponovo dovodi do nastanka stresa i tako se problem ponavlja u nedogled. 

Kako da prevaziđete jedenje zbog stresa?

Jednostavan pristup može prekinuti mukotrpni ciklus. Zastanite na trenutak. Odvojite nekoliko sekundi da prepoznate vrstu gladi koju doživljavate. Razmislite o svojim trenutnim emocijama. Osećate li strah? Frustraciju? Bes? Tugu? Usamljenost? Anksioznost?

Ukoliko niste zaista gladni, pokušajte da se umirite dubokim, ravnomernim disanjem. Pustite relaksirajuću muziku, promenite sredinu (izađite iz stana), radite nešto što vas smiruje (lakiranje noktiju, trening…)

Razmislite da li je jedenje najbolje za vas u tom trenutku. Kakav god izbor napravite, ne osuđujte sebe. Čak i ako ste izabrali da jedete, nemojte se nervirati zbog toga.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter