Izvor: ZDRAVLJE.BLIC
17.10.2024 u 14:45
0

KOLIKO DUGO KUVATI PASULJ: Zbog jednog trika lakše se vari

Potapanje pasulja u vodu pre kuvanja omogućava da se rastvore nesvarivi šećeri, čime se sprečavaju gasovi i nadimanje Takođe, potapanje mahunarki smanjuje nivo antinutrijenata, koji ometaju apsorbciju vitamina i minerala u telu

Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju proteina, vlakana, vitamina i minerala. Ipak, pasulj često može da bude izazovan za varenje, a uobičajena praksa kao što je potapanje pasulja u vodu pre kuvanja, omogućava ne samo bržu pripremu ovog jela, već sprečava i nadimanje.

Pasulj, grašak i sočivo su mahunarke, prepune hranljivih materija – od folata i kalijuma do gvožđa i cinka.

Zahvaljujući sadržaju proteina i vlakana, mahunarke produžavaju osećaj sitosti. Vlakna, a posebno celulozna vlakna koja sadrži pasulj, pomažu u održanju zdrave crevne flore i probave, jer podstiču redovno pražnjenje creva.

Osim toga, složeni ugljeni hidrati u mahunarka obezbeđuju trajniju i stabilniju energiju. Mahunarke čak mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi i krvnog pritiska, uglavnom zahvaljujući visokom sadržaju celuloznih vlakana i tanina.

Zašto treba potapati pasulj u vodu pre kuvanja?

Osim što je prepun esencijalnih hranljivih materija, pasulj treba potopiti u vodu da odstoji pre kuvanja. Pravilno potapanje pasulja pre kuvanja ne samo da skraćuje vreme kuvanja, već poboljšava svarljivost i apsorpciju hranljivih materija u telu.

Zbog svoje male veličine, grašak i sočivo obično ne zahtevaju potapanje u vodu pre kuvanja, ali imajući u vidu zdravstvene prednosti potapanja mahunarki u vodi – poželjno je isto činiti i kod graška i sočiva.

S druge strane, pasulj, grašak i sočivo u konzervi ne zahtevaju potapanje, jer su prethodno kuvani tokom procesa konzerviranja.

Prednosti potapanja pasulja pre kuvanja:
Smanjuje probleme sa varenjem

Pasulj sadrži oligosaharide (nesvarive šećere), klasu ugljenih hidrata koji mogu da budu izazovni za varenje. To potencijalno može dovesti do probavnih tegoba, kao što su gasovi, nadimanje i nadutost, bol u stomaku i dijareja.

Potapanje pasulja pre kuvanja omogućava da se oligosaharidi rastvore u vodi, a budući da su ovo složeni ugljeni hidrati – preporuka je da pasulj odstoji u vodi i do 24 sata. Na taj način se sprečava pojava gasova, nadutosti ili bola u stomaku nakon konzumiranja pasulja.

Smanjuje štetnost antinutrijenata

Mahunarke sadrže jedinjenja poznata kao antinutrijenti, koja ometaju apsorpciju hranljivih materija. Dakle, nanose štetu organizmu. Neki od antinutrijenata u pasulju su:

  • Lektini – mogu da izazovu probleme sa varenjem ako pasulj nije pravilno ili dovoljno kuvan.
  • Tanini – mogu da otežaju varenje proteina i apsorpciju vitamina i minerala.
  • Fitinska kiselina – možda najproblematičnija. Fitinska kiselina vezuje važne elemente kao što su gvožde, cink i kalcijum, zbog čega se ovi minerali izlučuju iz tela pre nego što ih telo iskoristi. Fitinska kiselina je, inače, čest uzrok anemije usled nedostatka gvožđa.

Potapanje pasulja kao i dovoljno vremena kuvanja, smanjuje nivo antinutrijenata, čime se poboljšava svarljivost i kvalitet ishrane. Smanjenje antinutrijenata zavisi od vrste mahunarki kao i od dužine potapanja u vodi.

Potapanje pasulja u vodu pre kuvanja takođe omogućava da pasulj zadrži oblik, uz poboljšanje teksture i mekoće.

Mekša tekstura je posebno poželjna kod jela kod kojih je ključna kremasta konzistencija.

Tri metode potapanja pasulja

Postoje tri glavne metode za potapanje pasulja u vodu – sve tri su efikasne, a razlika je u vremenu koje je potrebno da pasulj odstoji u vodi. Pre potapanja, pasulj treba dobro očistiti i oprati.

1. Metoda vrućeg potapanja

Ova metoda može pomoći u smanjenju gasova. Za kilogram pasulja dodati 10 šoljica vrele vode i staviti na ringlu. Ostaviti da ključa 2-3 minuta. Zatim, skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji 4-24 sata pre kuvanja.

2. Metoda brzog potapanja

Slična je metodi vrućeg potapanja. Jedino što se pasulj ostavlja da odstoji najmanje jedan sat nakon ključanja i pokrivanja.

3. Tradicionalna ili metoda potapanja preko noći

Ova metoda ne uključuje ključanje vode. Za kilogram pasulja dodati 10 šoljica hladne vode i ostaviti da pasulj odstoji u hladnoj vodi preko noći ili najmanje osam sati pre kuvanja.

Koliko dugo kuvati pasulj?

Nakon što je pasulj odstojao, ocediti vodu od potapanja i isprati pasulj pod mlazom vode. Preliti pasulj svežom vodom i ostaviti da se krčka sat i po do dva sata, dok ne omekša.

Preporuka je da se crni ili beli luk i začinsko bilje, kako bi se poboljšao ukus tokom kuvanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter