Izvor: KURIR
02.03.2024 u 13:50
0

MASNA JETRA SE LEČI PRAVILNOM ISHRANOM: Na ove namirnice zaboravite, a evo šta možete jesti svakog dana

U prethodne tri decenije primećen je porast nealkoholne masne jetre. Na ovu činjenicu mnogo utiče ubrzan ritam savremenog čoveka, koji ne dozvoljava da se dnevno unese kvalitetan obrok. Razlog je i povećan unos gaziranih pića bogatih belim konzumnim šećerom, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i slično.

Svaka četvrta osoba u svetu danas boluje od nealkoholne masne jetre. Ako se na vreme ne leči, ova bolest može da dovede do ciroze jetre, pa i potpunog otkazivanja rada ovog vitalnog organa, a osobe koje boluju od nje imaju i povećan rizik od pojave raka jetre. Dobra vest jeste da je ovu bolest moguće sprečiti, ali i izlečiti.

– Nealkoholna masna bolest jetre se sve češće povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim oboljenjem i poremećajem metabolizma koje uključuje visceralnu gojaznost (masnoće koje su nakupljene oko organa), insulinsku rezistenciju na insulin i povišen krvni pritisak – kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.

Ostali mogući uzroci masne jetre su:

  • prekomerna telesna masa
  • ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od belog brašna…)
  • predoziranje lekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)
  • pothranjenost
  • ishrana siromašna proteinima
  • trudnoća
  • trovanje vitaminom A
  • bypass hirurški zahvat na tankom crevu
  • cistična fibroza
  • urođeni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocistina
  • dijabetes
  • Reyev sindrom
  • dugotrajna infuzijska prehrana

Simptomi masne jetre

Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni sa kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje. Ukoliko ipak postoje, simptomi mogu biti:

  • bolovi ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka
  • oticanje trbuha
  • žutica
  • povišena telesna temperatura
  • ako masna jetra nije izazvana alkoholizmom, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhuDijetalna ishrana je sastavni deo lečenja bolesnika sa masnom jetrom, ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, pravilna ishrana štiti jetru i omogućava joj oporavak i ispravnu funkciju. Važan je izbor i količina namirnica, uvek treba birati kvalitetnu hranu, pravilno je pripremiti i konzumirati je po principima pravilne ishrane:
    • Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka (3 glavna i 2-3 užine), pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vredniji od večernjih.
    • Suviše vruća i suviše hladna, kao i suviše začinjena jela su štetna.
    • Treba jesti polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
    • Bolesnici moraju da izbegavaju preterano veliki unos životinjskih masnoća u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da je uvek bolje obariti, blanširati, kuvati ili grilovati namirnicu;
    • Konzumirati visoko vredne belančevine: ribu, belo meso, mladi sir, jogurt, povrće;
    • Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena!
    • Izbegavanje svih konditorskih proizvoda, zbog visokog udela prostih ugljenih hidrata, koji utiču na nepravilno funkcionisanje.
    • Izbegavanje gaziranih pića je takođe esencijalno.

     

  • TORTA KRALJICE NATALIJE: Čarobna poslastica raskošnog izgleda i čokoladnog ukusa, po receptu iz 19 vel
  • Zabranjena jela i pića
    • Svinjska mast
    • Loj
    • Konzervisani suhomesnati proizvodi
    • Jaki umaci
    • Jaki začini
    • Pikantni sirevi
    • Orasi
    • Lešnici
    • Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola
    • Beli hleb i proizvodi od belog brašna
    • Gazirana pićaDozvoljena jela i pića:
      • Supe i čorbe: sve vrste nemasnih supa: od nemasnog mesa, sa puno raznovrsnog povrća;
      • Meso: teletina, jagnjetina, junetina, riba;
      • Mleko i mlečni proizvodi sa manjim % masnoće
      • Povrće: sve vrste su poželjne, u sirovom stanju ili termički obrađeno. Posebno se preporučuje tamnozeleno povrće zbog visokog sadržaja materija koje podstiču razgradnju nataložene nasnoće
      • Voće: banane, pomorandže, grejpfrut, jagoda, borovnica, grožđe, jabuka, limun, trešnje, breskve, avokado (puno kvalitetne neškodljive biljne masnoće)
      • Artičoka: posebno važna namirnica. Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi. Artičoka je povrće iz porodice glavočika, sadrži visok nivo flavanoida silimarina i inulina koji imaju zaštitno dejstvo na jetru. Osećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka, najbolje grilovanu ili dinstanu uz ribu prelivenu sosom od belog luka i peršuna.
      • Beli luk: podstiče eliminaciju masnoće iz krvi, a i snižava pritisak, tako da u kombinaciji sa artičokom predstavlja idealan spoj.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter