Izvor: BLIC.ŽENA
15.10.2024 u 15:00
0

NAJVEĆI MAJSTORI KUHINJE: Naučite kako da napravite savršenu zapršku

Osam trikova najvećih majstora kuhinje

Zaprška je ključni deo mnogih jela u srpskoj kuhinji i može u potpunosti promeniti ukus jela.

Bilo da pripremate čorbu, gulaš ili sos, dobro pripremljena zaprška može dodati bogatstvo i dubinu ukusa.

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da vaša zaprška bude savršena svaki put.

MANDARINE SU PRAVA VITAMINSKA BOMBA: Ali koliko dnevno ih treba pojesti

1. Izbor masti

Mast koju koristite za zapršku može značajno uticati na ukus. Klasična svinjska mast, suncokretovo ili maslinovo ulje su popularni izbori, ali možete eksperimentisati i sa puterom za bogatiji ukus ili kokosovim uljem za egzotičnu notu.

2. Pravilno prženje brašna

Kada pravite zapršku, važno je pržiti brašno na srednjoj temperaturi. Pržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju, ali pazite da ne pregori, jer može postati gorko. Dobro prženo brašno će dodati orašasti, karamelizovani ukus vašoj zapršci.

3. Dodavanje povrća

U zapršku možete dodati sitno seckano povrće kao što su crni luk, šargarepa ili celer. Pržite povrće pre dodavanja brašna kako bi se razvile njihove arome. Ove namirnice ne samo da će poboljšati ukus, već će i obogatiti teksturu.

4. Začini i arome

Ne zaboravite začine. Dodajte suvi peršun, biber, suvi bosiljak ili majčinu dušicu u zapršku da biste je poboljšali. Takođe, možete dodati i malo belog luka ili čak ljute papričice za poseban šmek.

5. Kisela nota

Kiselost može uravnotežiti bogatstvo zaprške. Dodajte malo limunovog soka, vinskog sirćeta ili paradajz pirea nakon što je zaprška gotova. Ovo će osvežiti jelo.

6. Kombinovanje sa tečnošću

Kada dodajete tečnost u zapršku, uvek to činite postepeno i uz stalno mešanje. To će sprečiti formiranje grudvica. Počnite sa malo supe ili vode, a zatim dodajte više dok ne postignete željenu gustinu.

7. Kuvanje na laganoj vatri

Nakon što ste dodali zapršku u glavno jelo, kuvajte na laganoj vatri. Ovo omogućava da se ukusi sjedine i razviju. Često mešajte kako biste sprečili da se jelo ne zalepi za dno posude.

8. Završni dodaci

Na kraju, pre služenja, možete dodati sveže iseckane začinske biljke poput peršuna ili mirođije za dodatnu svežinu. Ovo će vašoj zapršci dati živahnu boju i divan miris.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter