
Foto: FREEPIK.COM/Rawf8.com
NEZAOBILAZNA PRAZNIČNA POSLASTICA: Gurabije – grčki božićni kolači
Gurabije su poslastica koja je duboko ukorenjena u tradiciju Balkana
Gurabije su starinski, prhki kolačići orijentalnog porekla, prepoznatljivi po svojoj jednostavnosti i dugom roku trajanja. Reč potiče iz persijskog jezika i u osnovi označava keks, često onaj koji se tradicionalno pripremao sa ružinom vodicom. Prave se od brašna, šećera i masnoće (maslac, mast ili ulje), uz dodatak jaja, a često i kiselog mleka ili pavlake.
Spadaju u suve, prhke kolače koji su tvrđi na dodir, ali se tope u ustima.
Okruglog su oblika. Često se ukrašavaju utiskivanjem kocke šećera u sredinu ili šaranjem pomoću rendeta ili viljuške.
Postoje različite verzije, poput bosanskih gurabija (koje se ponekad prave sa pekmezom od jabuka) ili onih sa dodatkom oraha i limunove korice.
Ova poslastica je duboko ukorenjena u tradiciju Balkana i često se povezuje sa praznicima, porodičnim okupljanjima i običajem služenja uz kafu ili čaj. U Grčkoj je nemoguće zamisliti božićnu trpezu bez ovih kolačića.
Tradicionalne gurabije su starinski, prhki kolači koji se brzo pripremaju i mogu dugo da stoje. Iako postoje različite varijante, ovo je recept za klasične domaće gurabije.
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Japrak sarma
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 čaše šećera (čaša od 200 ml)
- 1 čaša pavlake ili jogurta
- 1 čaša masti ili maslaca (otopljenog i prohlađenog)
- oko 900 g brašna
- 1 prašak za pecivo i 1 vanilin šećer
- orasi (jezgra ili seckani) za dekoraciju
Priprema:
U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte pavlaku (ili jogurt) i otopljenu mast ili maslac, pa sve dobro sjedinite.
Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke, ali nije previše tvrdo.
Kidajte komadiće testa veličine oraha, oblikujte kuglice i blago ih spljoštite dlanovima. Na sredinu svake gurabije utisnite jezgro oraha ili kocku šećera.
Ređajte ih u podmazan pleh sa razmakom jer će narasti. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju blagu zlatnu boju.
Pečene gurabije možete posuti šećerom u prahu dok su još tople.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
NEZAOBILAZNA PRAZNIČNA POSLASTICA: Gurabije – grčki božićni kolači
UKUS KOJI ASOCIRA NA PRAZNIKE: Recept za cimet rolnice
RECEPT DANA: Japrak sarma
DECA ĆE IH OBOŽAVATI: Slani mafini sa šunkom i sirom odlični za doručak ili večeru
TAKO JEDNOSTAVAN, A NEODOLJIV: Patišpanj, osnova mnogih starinskih kolača









