Izvor: ESPRESO
03.09.2024 u 22:48
0

OVAJ TRIK SMANJUJE NAGLO ŠEĆER U KRVI: Naučnici tvrde da je ovo bitnije od bilo koje dijete

Zdravlje treba svima da bude prioritet, a da je zdrava ishrana, uz dovoljno kretanja, izbegavanje stresa i dovoljno kvalitetnog sna, jedan od temelja dobrog zdravlja odavno je poznato. A da li ste znali da jedan jednostavan trik može da pomogne da sprečite nagli skok šećera u krvi

Francuska biohemičarka Džesi Inčauspe objavila je na društvenim mrežama video snimak u kojem se poziva na istraživanje u kojem su učestovali ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, a koje se odnosi na redosled konzumiranja hrane.

U ovom istraživanju ispitanici su bili podeljeni u 2 grupe, koje su dobijale istu hranu (povrće, proteine i ugljeno hidrate), ali su ih jeli različitim redosledom. Naime, naučnici su hteli da provere kako će redosled kojim ispitanici jedu namirnice uticati na promenu glukoze i insulina kod osoba koje uz to imaju i dijabetes tipa 2.

Prva grupa je započinjala obrok s povrćem poput brokolija ili zelene salate s paradajzom, zatim su jeli pileća prsa i na kraju ugljene hidrate, a druga je jela redosledom koji su sami izabrali.

ZDRAVI NAPITAK KOJI ĆE VAS OSVEŽITI: Idealan za lep ten i kožu (RECEPT)

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 posto. To je pokazalo da je izuzetno važno što prvo unosimo u svoje telo.

„Za razliku od tradicionalnih saveta za ishranu kod dijabetesa, koji se uglavnom fokusiraju na ograničavanje količine i vrste hrane, ova pilot studija ukazuje da se poboljšanje nivoa šećera u krvi može bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljenih hidrata tokom obroka“, kažu istraživači u studiji

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar