
Foto: FREEPIK.COM
POSLASTICA KOJU SVI OBOŽAVAJU: Čokoladni kolač kao stvoren za uživanje vikendom
Ukus bogat čokoladom ubrzo će postati favorit među ukućanima
Zamislite samo miris sveže pečenog kolača koji se širi kuhinjom – arome čokolade, vanile i putera od kojih ide voda na usta – sama pomisao na to motivisaće vas da probate ovaj recept.
Čokoladni kolač sa mrvičastim posipom spaja mekanu, sočnu unutrašnjost i savršeno hrskavi sloj na vrhu, stvarajući kombinaciju kojoj je nemoguće odoleti.
Jednostavan je za pripremu, bogat čokoladom i savršen za svaku priliku – bilo da želite brzu poslasticu uz popodnevnu kafu, desert za goste ili nešto posebno za nedeljni ručak.
PROČITAJTE: SAVRŠENO PREDJELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Lagana i ukusna krem čorba od šampinjona
Najbolji deo? Možete ga poslužiti toplog uz rastopljenu čokoladu, posut šećerom u prahu ili čak uz kuglu sladoleda – svaki zalogaj biće prava eksplozija ukusa.
Vreme pripreme:
50 minuta
Sastojci:
Mrvičasti posip:
- 80 g otopljenog putera
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 125 g brašna
Kolač:
- 157 g brašna
- 40 g kakao praha
- 1 i po kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 170 g putera, sobne temperature
- 50 ml ulja
- 150 g šećera
- 2 jaja, sobne temperature
- 1 kašika arome vanile
- 60 ml mleka
- 60 ml jake crne kafe, ohlađene
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 175 stepeni i obložite manji pleh (idealnih dimenzija 20×20 cm) papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
2. Pripremite mrvičasti preliv – u činiji istopite puter, zatim dodajte šećer i cimet. Dobro promešajte, a zatim dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete mrvičastu smesu.
3. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. Ostavite sa strane.
4. Mikserom umutite puter, biljno ulje i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno mućenje, zatim dodajte aromu vanile.
5. Postepeno dodajte suvu smesu, dok naizmenično sipate mleko i kafu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.
6. Smesu izlijte u pripremljeni pleh i ravnomerno rasporedite mrvičasti preliv preko testa. Pecite 30-35 minuta.
7. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u plehu 30 minuta ili ga poslužite toplog. Po želji, pre serviranja pospite šećerom u prahu ili prelijte rastopljenom čokoladom.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
POSLASTICA KOJU SVI OBOŽAVAJU: Čokoladni kolač kao stvoren za uživanje vikendom
SAVRŠENO PREDJELO ZA SLAVSKU TRPEZU: Lagana i ukusna krem čorba od šampinjona
ZDRAVA I NEODOLJIVA POSLASTICA ZA SVAKU PRILIKU: Slatka proja sa bundevom
NEKOLIKO DOBRIH NAČINA: Kako izvući najbolje iz belog šećera?
IDEALNA VEČERA AKO POSTITE: Ćufte od pečuraka!









