Izvor: 24SEDAM.RS
22.11.2025 u 13:21
0

POSNI RUČAK ZA POLA SATA: Oslić u hrskavoj korici od palente

Ukusno i lagano, a idealno za predstojeći post

Oslić, poznata i cenjena riba u kulinarstvu, igra glavnu ulogu u mnogim kuhinjama zbog svoje raznovrsnosti i delikatnog ukusa. Ova riba koja se nalazi u hladnim vodama ima tanko, ali čvrsto meso koje se lako priprema i kombinuje sa raznim začinima i prilozima.

Tehnike pripreme

Kada se oslić kuva u kuhinji, to obično uključuje jednostavne, ali ukusne tehnike pripreme.

Prženje u tiganju na maslinovom ulju s belim lukom i malo limunovog soka je uobičajena metoda koja ističe prirodnu slatkoću ribe.

Oslić se može ispeći i u rerni, u korici od začinskog bilja ili kombinovati sa povrćem poput paradajza i maslina, stvarajući bogato i aromatično jelo.

PROČITAJTE: NAUKA OTKRIVA IDEALNU KOLIČINU SOLI: Kako kuvati testeninu savršeno

Za one koji preferiraju zdravije opcije, oslić se može kuvati na pari ili pripremiti u papiru za pečenje, što omogućava ribi da zadrži sočnost i upije arome dodatih začina i bilja.

Uz šta se služi

Pored ovih načina pripreme, oslić se često služi uz lagane priloge kao što su kuvani pirinač, pečeni krompir ili sveža salata. Ovo su jela koja dopunjuju, a ne dominiraju nad ukusom ribe, omogućavajući osliću da bude zvezda obroka.

Predlažemo vam brz i ukusan ručak, idealan za uživanje petkom i početak vikenda. Kao prilog poslužite prženi ili pečeni pomfrit, kuvani krompir s blitvom ili spanaćem ili bilo koji dobar sos na bazi pavlake.

Takođe, ovako pohovan oslić možete staviti u peciva, dodati sezonsku salatu, topljeni sir i uživati u ukusnim pljeskavicama. Osim oslića, možete pripremiti i drugu ribu, recimo losos se odlično slaže s palentom.

Vreme pripreme:

30-40 minuta

Sastojci:

  • 100 g palente
  • 800 g oslića
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • 1 limun
  • ulje
  • so, biber

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke osim ribe.

2. Filete premažite uljem i uvaljajte u suve sastojke.

3. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od veličine fileta. Takođe, ribu možete ribu na ulju. U tom slučaju pustite da dobije boju i hrskavu koricu te poslužite toplo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter