Izvor: BSC HAPPY
02.05.2025 u 10:30
0

RECEPT DANA: Američke palačinke

Američke palačinke prepoznatljive su po svom obliku i debljini

Američke palačinke su deblje, mekanije i manjeg prečnika od onih na koje smo navikli. Poznate kao „pancakes“, što u bukvalnom prevodu znači „torta iz tiganja“.

U načinu pripreme razlika je to što je smesa gušća, pa se prave da budu manjeg prečnika.

Sastojci:

  • 300 g brašna za dizana testa (može i samo glatko ili kombinacija glatkog i oštrog, s tim da je glatkog uvek više)
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mleka
  • 4 jajeta (odvojite žumanca od belanaca)
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 80 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

PROČITAJTE: TOPE SE U USTIMA: Recept za najukusnije kiflice sa sirom

Priprema:

Sipajte suve sastojke u činiju i dobro promešajte. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite pa dodajte jogurt i mleko i dobro promešajte. Puter otopite. Smesu od jaja, jogurta i mleka, lagano, mikserom umutite u smesu od suvih sastojaka, ali ne predugo, jer grudvice su sasvim u redu. Smesu mešajte sve dok se suvi i vlažni sastojci ne sjedine (dok ne nestanu poslednji tragovi brašna, ali grudvice mogu ostati).

Ako smesu previše mešate, gluten će se osloboditi iz brašna i testo će biti žilavo. Dodajte smesi otopljeni maslac i dobro promešajte.

Belanca umutite u čvrst sneg i kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu. Testo ne sme da stoji nego se odmah peče. Tiganj ovlaš premažite uljem i dobro zagrejte pa zatim smanjite vatru.

Kutlačom stavljajte pomalo smese na sredinu tiganja. Pecite na laganoj vatri dok svi mehurići s gornje strane ne popucaju, zatim, palačinku okrenite i pecite još nekoliko minuta. Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi spolja zagorele, a unutra ostale sirove. Filujte po želji, sa čokoladnim kremom, medom, džemom, orasima, bademima, bananama, jagodama, borovnicama i drugim voćem po želji.

Saveti za pripremu:

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, nikako na jakoj vatri jer su ovo deblje palačinke i mogu lako da zagore.

Stavljajte smesu po sredini tiganja i pecite na umerenoj temperaturi dok svi mehurići koji su se pojavili ne puknu, a tada okrenite palačinku i pecite još minut, dva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter