
Foto: FREEPIK.COM/kasia2003
RECEPT DANA: Američke palačinke
Američke palačinke prepoznatljive su po svom obliku i debljini
Američke palačinke su deblje, mekanije i manjeg prečnika od onih na koje smo navikli. Poznate kao „pancakes“, što u bukvalnom prevodu znači „torta iz tiganja“.
U načinu pripreme razlika je to što je smesa gušća, pa se prave da budu manjeg prečnika.
Sastojci:
- 300 g brašna za dizana testa (može i samo glatko ili kombinacija glatkog i oštrog, s tim da je glatkog uvek više)
- 200 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 4 jajeta (odvojite žumanca od belanaca)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike otopljenog putera
- 80 g šećera
- kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
PROČITAJTE: TOPE SE U USTIMA: Recept za najukusnije kiflice sa sirom
Priprema:
Sipajte suve sastojke u činiju i dobro promešajte. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite pa dodajte jogurt i mleko i dobro promešajte. Puter otopite. Smesu od jaja, jogurta i mleka, lagano, mikserom umutite u smesu od suvih sastojaka, ali ne predugo, jer grudvice su sasvim u redu. Smesu mešajte sve dok se suvi i vlažni sastojci ne sjedine (dok ne nestanu poslednji tragovi brašna, ali grudvice mogu ostati).
Ako smesu previše mešate, gluten će se osloboditi iz brašna i testo će biti žilavo. Dodajte smesi otopljeni maslac i dobro promešajte.
Belanca umutite u čvrst sneg i kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu. Testo ne sme da stoji nego se odmah peče. Tiganj ovlaš premažite uljem i dobro zagrejte pa zatim smanjite vatru.
Kutlačom stavljajte pomalo smese na sredinu tiganja. Pecite na laganoj vatri dok svi mehurići s gornje strane ne popucaju, zatim, palačinku okrenite i pecite još nekoliko minuta. Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi spolja zagorele, a unutra ostale sirove. Filujte po želji, sa čokoladnim kremom, medom, džemom, orasima, bademima, bananama, jagodama, borovnicama i drugim voćem po želji.
Saveti za pripremu:
Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, nikako na jakoj vatri jer su ovo deblje palačinke i mogu lako da zagore.
Stavljajte smesu po sredini tiganja i pecite na umerenoj temperaturi dok svi mehurići koji su se pojavili ne puknu, a tada okrenite palačinku i pecite još minut, dva.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

POTREBNA SU SAMO TRI SASTOJKA: Recept za ukusan domaći sladoled od čokolade

SOČAN OBROK ZA SVE UKUĆANE: Specijalan ručak sa piletinom

TESTIRAJTE SEBE: Odgovorite na 15 pitanja i saznajte da li ste zavisni od hrane

UKUSAN I KREMAST: Domaći sladoled od oraha

BORAC PROTIV BOLESTI: Koji luk je najbolji za vaše zdravlje?
