
Foto: FREEPIK.COM/EyeEm
RECEPT DANA: Bakina štrudla sa makom
Štrudla sa makom je klasik među poslasticama
Ova starinska poslastica miriše na detinjstvo. Štrudla sa makom postala je popularna u 17. veku pod uticajem Osmanskog carstva, odakle je mak stigao u evropske kuhinje.
Sastojci:
– 500 gr mekog brašna tip 400
– kvasac
– 3 kašike šećera
– 1 celo jaje i 2 žumanceta
– 250 ml mleka
– 100 gr masti ili margarina
– narendana kora limuna
Nadev:
– 500 gr samlevenog maka
– 300 ml mleka
– 300 gr šećera
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Hačapuri – gruzijski specijalitet
Priprema:
Najpre treba pripremiti nadev: kipućim mlekom preliti mleveni mak, pa ostaviti da se ohladi. Dodati šećer i sve dobro izmešati. Paketić kvasca rastopiti u 250 ml mleka, dodati 3 kašike šećera i kašiku brašna, pa ostaviti na toplom da naraste. U posudu sipati brašno, napraviti udubljenje u sredini, pa usuti nadošli kvasac sa mlekom. Dodati i jedno celo jaje i dva žumanceta, mast (margarin) i narendanu koricu limuna.
Testo dobro umesiti, pa ostaviti pokriveno na toplom mestu da naraste, oko jedan sat. Potom ponovo premesiti testo, podeliti na dva dela (jufke). Svaku jufku oklagijom tanko rastanjiti na kuhinjskoj krpi (ili pek papiru), nafilovati makom samo do polovine, pa pažljivo urolati.
Štrudle staviti u podmazan pleh, pokriti i ostaviti da narastu još oko pola sata. Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni. Pred pečenje štrudle premazati umućenim žumancetom. Peći oko pola sata do 40 minuta, dok ne porumeni.
Štrudla se seče tek kada se ohladi, služi se posuta šećerom u prahu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

UKLONITE JE SA MENIJA: Koje grupe ljudi bi trebalo da izbegavaju jagnjetinu?

POSLASTICA OKO KOJE ĆE UKUĆANI OTIMATI: Najbolji recept za posne vanilice

RECEPT DANA: Bakina štrudla sa makom
