Izvor: Secanja.com
25.03.2025 u 11:00
0

RECEPT DANA: Bakina štrudla sa makom

Štrudla sa makom je klasik među poslasticama

Ova starinska poslastica miriše na detinjstvo. Štrudla sa makom postala je popularna u 17. veku pod uticajem Osmanskog carstva, odakle je mak stigao u evropske kuhinje.

Sastojci:

– 500 gr mekog brašna tip 400
– kvasac
– 3 kašike šećera
– 1 celo jaje i 2 žumanceta
– 250 ml mleka
– 100 gr masti ili margarina
– narendana kora limuna

Nadev:

– 500 gr samlevenog maka
– 300 ml mleka
– 300 gr šećera

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Hačapuri – gruzijski specijalitet

Priprema:

Najpre treba pripremiti nadev: kipućim mlekom preliti mleveni mak, pa ostaviti da se ohladi. Dodati šećer i sve dobro izmešati. Paketić kvasca rastopiti u 250 ml mleka, dodati 3 kašike šećera i kašiku brašna, pa ostaviti na toplom da naraste. U posudu sipati brašno, napraviti udubljenje u sredini, pa usuti nadošli kvasac sa mlekom. Dodati i jedno celo jaje i dva žumanceta, mast (margarin) i narendanu koricu limuna.

Testo dobro umesiti, pa ostaviti pokriveno na toplom mestu da naraste, oko jedan sat. Potom ponovo premesiti testo, podeliti na dva dela (jufke). Svaku jufku oklagijom tanko rastanjiti na kuhinjskoj krpi (ili pek papiru), nafilovati makom samo do polovine, pa pažljivo urolati.

Štrudle staviti u podmazan pleh, pokriti i ostaviti da narastu još oko pola sata. Za to vreme rernu zagrejati na 200 stepeni. Pred pečenje štrudle premazati umućenim žumancetom. Peći oko pola sata do 40 minuta, dok ne porumeni.

Štrudla se seče tek kada se ohladi, služi se posuta šećerom u prahu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter