Izvor: City Magazine/Danas
05.03.2025 u 11:00
0

RECEPT DANA: Fokača sa čeri paradajzom

Fokača je vrsta italijanskog tankog hleba

Fokača je poznata vrsta italijanskog tankog hleba koji karakteriše mekana i vazdušasta tekstura. Ono što daje poseban šmek ovom pecivu jeste velika količina maslinovog ulja, zbog čega je fokača toliko sočna i ukusna. Osim toga, ovaj hleb se često sprema uz dodatak maslina, ruzmarina ili drugog začinskog bilja, čeri paradajza, te krupnih zrna morske soli.

Fokača je toliko ukusna, da se može jesti kako samostalno, tako i kao prilog uz razna jela, a može biti i fantastična osnova za bogat i ukusan sendvič. Fokača se javlja u raznim oblicima i varijacijama, a svaka regija u Italiji ima svoj specifičan recept i omiljene dodatke. U nastavku pročitajte jednostavan i brz recept za fokaču koju ćete obožavati.

Potrebno je:

– 20 g svežeg kvasca
– 280 – 300 ml tople vode
– 450 g oštrog brašna, plus još malo za posipanje
– nekoliko listova sveže majčine dušice
– malo naseckanog svežeg ruzmarina
– 4 kašike maslinovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha
– 12 – 15 komada prepolovljenog čeri paradajza
– morska so

Priprema:

Stavite kvasac u posudu sa 100 ml mlake vode. Izmrvite ga viljuškom, i ostavite da se dobro rastvori i počne da penuša, za šta je potrebno oko 10 minuta.

U većoj činiji pomešajte brašno i 1 ½ kašičicu morske soli sa začinskim biljem. Zatim napravite udubljenje u sredini i prespite kvasac, dodajte maslinovo ulje i dovoljno mlake vode kako biste dobili meko, i ne previše lepljivo testo.

Pospite radnu površinu brašnom i oblikujte testo dok ne postane glatko i elastično. Prebacite testo u uljem namazanu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i odložite na sat vremena da naraste.

Pleh veličine 23 cm x 30 cm namažite uljem, pa lagano prebacite u njega testo, koje ćete poravnati sve do ivica. Nakon toga, prekrijte nauljenom folijom i odložite da odstoji 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200℃, a u međuvremenu prstima napravite udubljenja u koja ćete ubaciti čeri paradajz, pospite malo maslinovog ulja i morske soli odozgo i pecite 30 minuta dok fokača ne poprimi zlatožutu boju. Isecite je na četvrtaste komade i poslužite je toplu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter