Izvor: BSC HAPPY
04.05.2025 u 07:30
0

RECEPT DANA: Fokača sa paradajzom i maslinama

Fokača je vrsta italijanskog tankog hleba

Fokača je poznata vrsta italijanskog tankog hleba koji karakteriše mekana i vazdušasta tekstura. Ono što daje poseban šmek ovom pecivu jeste velika količina maslinovog ulja, zbog čega je fokača toliko sočna i ukusna. Osim toga, ovaj hleb se često sprema uz dodatak maslina, ruzmarina ili drugog začinskog bilja, čeri paradajza, te krupnih zrna morske soli.

Fokača je toliko ukusna, da se može jesti kako samostalno, tako i kao prilog uz razna jela, a može biti i fantastična osnova za bogat i ukusan sendvič.

Fokača se javlja u raznim oblicima i varijacijama, a svaka regija u Italiji ima svoj specifičan recept i omiljene dodatke. U nastavku pogledajte jednostavan i brz recept za fokaču koju ćete obožavati:

Sastojci:

– 450 g brašna
– 1 kesica suvog kvasca
– 1,5 mala kašika soli
– 1 mala kašika šećera
– 50 ml ulja
– 200 ml mlake vode
– 100 g jogurta
– masline
– paradajz
– malo ulja za premazivanje

fokača
FOTO: FREEPIK.COM/EyeEm

 

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Češki gulaš

Priprema:

Brašno pomešati sa svim suvim sastojcima, dodati jogurt, vodu, ulje i umesiti da se dobije fino, glatko testo. Ostaviti da naraste.

Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Testo staviti na pobrašnjenu podlogu i podeliti na četiri jednaka dela.

Oblikovati manje lepinje i stavljati ih na pleh. Pustiti da miruju 20 minuta.

Preko raspodeliti masline i paradajz, malo utisnuti, pa premazati maslinovim uljem.

Peći na 200 stepeni 20 do 25 minuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter