
Foto: FREEPIK.COM/Twenty20
RECEPT DANA: Kantućini – italijanski tvrdi kolač sa bademima
Kantunćini su tradicionalni italijanski hrskavi kolačići sa bademima koji se brzo i jednostavno prave
Sastojci:
– 150 g badema
– 350 g brašna
– 180 g smeđeg šećera
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 kesice vanilin šećera
– ½ kašičice soli
– 60 g maslaca
– 0,3 dl amareta ili ruma
– malo limunove kore
– 2 jaja
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Svinjski medaljoni u sosu od pečuraka
Priprema:
Polovinu badema grubo nasecite, a polovinu ostavite cele. Za testo za kantućine prvo promešajte brašno, so, vanillin šećer i smeđi šečer sa korom od limuna. U sredini napravite udubljenje pa dodajte rastopljeni maslac, jaja i rum, odnosno amareto.
Umesite testo da bude jako lepljivo. U testo dodajte drobljene i cele bademe. Mešajte da se bademi ravnomerno rasporede. Gotovo testo uz pomoć brašna formirajte u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite barem sat vremena da odstoji u frižideru.
Zagrejte rernu na 200ºC. Testo podelite na dva dela i svaki deo razvijajte na pobrašnjenoj podlozi u 20-tak cm dugačku traku. Trake za cantuccine stavite jednu pored druge na papir za pečenju na pleh, te ih pritisnite dlanom da budu malo pljosnate.
Kantućini se peku prvo oko 25-30 minuta, potom ih izvadite i pustite 20-tak minuta da se ohlade. Kantućini se lakše seku nego režu nožem. Ohlađeni kantućini se koso seku na 1 cm debele šnite, te se ponovno, na 150ºC prosuše iz povremeno okretanje. Moraju biti tvrdi kao dvopek i zlatno-smeđe boje. Kantućini se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama, jer brzo omeknu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

RECEPT DANA: Kantućini – italijanski tvrdi kolač sa bademima

NJOKE U PARADAJZ SOSU: Jelo kao osmišljeno za hladne dane

NJUJORŠKI ČIZKEJK: Najpopularniji kolač sa sirom koji pomera granice dobrog ukusa

SMRŠAJTE BEZ DIJETE I VEŽBANJA: Devet koraka do tela bez viška kilograma

RECEPT DANA: Svinjski medaljoni u sosu od pečuraka
