
Foto: KamranAydinov
RECEPT DANA: Piletina na kijevski način
Sočan, a hrskav specijalitet koji je osvojio svet
Piletina koja se puni aromatičnim maslacem potiče iz Ukrajine, ali je vrlo brzo osvojila svet nakon što su je prepoznali vešti francuski kuvari i uvrstili u svoje jelovnike. Kako zbog sočnog nadeva, tako i zbog hrskavog omotača koji se dobija prženjem u dubokom ulju ili pečenjem u rerni.
Neki šefovi, poput Džejmija Olivera savetuju da se u smesu s maslacem doda i seckani beli luk, a njegova piletina slast duguje i hrskavoj slanini.
Ukrajinsku deliciju prepoznali su poznati francuski kuvari koje je ovaj recept osvojio raznolikošću pripreme…
Sastojci za recept dana:
– pileći file, 8 šnicli
– 230 g prezli
– 80 g parmezana
– 5 jaja, umućenih
– 100 g brašna
– prstohvat crvene mlevene paprike
– ulje
Za fil:
– 4 čena belog luka, usitnjena
– 2 kašičice peršuna
– 200 g putera, mekog
– sok od pola limuna
Priprema recepta dana:
Pomešajte sve sastojke za fil i po želji posolite. Napravite od smese dva valjka i stavite u frižider da se stegnu. Možete napraviti i do tri dana unapred. Kada se smesa dobro stegne, podelite na 8 jednakih delova.
Stavite piletinu na dasku za sečenje i oštrim nožem napravite „džepove“. Pazite da ne preobijete drugu stranu šnicle, jer će tu izaći puter. U svaki džep stavite deo smese sa puterom. Pritisnite blago rukama.
Pomešajte parmezan i prezle i stavite u tanjir. U drugi tanjir stavite jaja. U treći tanjir stavite brašno, papriku i malo soli. Svaku punjenu šniclu najpre umočite u brašno, zatim jaja i na kraju u prezle. Umočite ih dva puta istim redosledom, tako će biti hrskavije, i puter neće iscureti. Potom ih stavite u frižider da se hlade bar sat vremena pre pripreme.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U tiganj stavite ulje i pržite šnicle 2-3 minuta sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju. Zatim ih stavite u pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje ili ga nauljite. Pecite 20-25 minuta.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

GRČKA MUSAKA: Slasno jelo koje pomera granice dobrog ukusa

IMAM BALDI: Turski punjeni patlidžan savršen za dane posta

SARMICA SA KROMPIROM: Posni specijalitet na drugačiji način

ODLIČNA IDEJA ZA BRZI RUČAK: Piletina i krompir iz rerne

CEZAR SALATA: Nikad sočnija i ukusnija, a priprema je tako jednostavna
