Izvor: BSC HAPPY/D.M.
10.07.2025 u 15:15
0

RECEPT DANA: Piroške od krompira

Piroške od krompira prave se brzo i lako, a ukus će oduševiti i najprobirljivije

Dok se svet kulinarstva neprestano razvija, ponekad najviše utehe i ukusa nalazimo u receptima koji su nam duboko poznati. Jedan od takvih dragulja domaće kuhinje su piroške – jelo koje u svakoj varijanti budi osećaj topline, jednostavnosti i porodične atmosfere. Iako ih mnogi poznaju kao punjene pržene ili pečene valjuške od testa, danas vam donosimo nešto posebno: piroške od krompira.

Ova verzija koristi krompir kao osnovu testa, dajući piroškama mekoću, sočnost i specifičan domaći šmek. Idealne su za doručak, užinu, večeru, pa čak i kao obrok „za poneti“. Najbolje od svega – možete ih puniti po želji ili uživati u njima bez dodataka, samo uz pavlaku ili kiselo mleko.

Sastojci za testo:

  • 500 g kuvanog krompira (pasiranog)
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 150–200 g brašna (po potrebi, da testo bude mekano ali ne lepljivo)
  • so po ukusu

Za punjenje (opciono):

  • 150 g sitno iseckane šunke ili kobasice
  • 100 g sira (feta, kačkavalj, mocarela)
  • malo bibera i origana (po ukusu)

Ulje za duboko prženje

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Musaka sa tikvicama

Priprema:

Ogulite i skuvajte krompir u slanoj vodi, zatim ga izgnječite dok je još topao i ostavite da se malo prohladi.

U ohlađeni krompir dodajte jaje, ulje i so. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke.

Od testa uzimajte komade veličine jajeta. Svaki spljoštite u krug, stavite malo punjenja po sredini (ako koristite), pa pažljivo zatvorite i oblikujte u valjuške ili male pite.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje. Piroške pažljivo spustite u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.

Posluženje:

Piroške su najbolje dok su još tople, ali su jednako ukusne i ka5d se prohlade. Poslužite ih uz pavlaku, jogurt ili kiselo mleko. Ako ih pravite bez punjenja, pospite ih sitno seckanim peršunom ili rendanim sirom kao dodatak.

Saveti:

Umesto prženja, možete ih peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, posute sa malo ulja.
Za punjenje, odličan je i spanać sa sirom, mleveno meso ili gljive.
Ako vam ostane pire krompira od ručka – ovo je savršen način da ga iskoristite.

U moru brzih jela i dostava, piroške od krompira podsećaju nas koliko sreće može stati u jedan domaći zalogaj. I zato sledeći put kad vam ostane malo krompira – ne bacajte, već napravite piroške. Biće to mala gozba, baš kao što su to znale naše bake.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter