
Foto: FREEPIK.COM
RECEPT DANA: Piroške od krompira
Piroške od krompira prave se brzo i lako, a ukus će oduševiti i najprobirljivije
Dok se svet kulinarstva neprestano razvija, ponekad najviše utehe i ukusa nalazimo u receptima koji su nam duboko poznati. Jedan od takvih dragulja domaće kuhinje su piroške – jelo koje u svakoj varijanti budi osećaj topline, jednostavnosti i porodične atmosfere. Iako ih mnogi poznaju kao punjene pržene ili pečene valjuške od testa, danas vam donosimo nešto posebno: piroške od krompira.
Ova verzija koristi krompir kao osnovu testa, dajući piroškama mekoću, sočnost i specifičan domaći šmek. Idealne su za doručak, užinu, večeru, pa čak i kao obrok „za poneti“. Najbolje od svega – možete ih puniti po želji ili uživati u njima bez dodataka, samo uz pavlaku ili kiselo mleko.
Sastojci za testo:
- 500 g kuvanog krompira (pasiranog)
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- 150–200 g brašna (po potrebi, da testo bude mekano ali ne lepljivo)
- so po ukusu
Za punjenje (opciono):
- 150 g sitno iseckane šunke ili kobasice
- 100 g sira (feta, kačkavalj, mocarela)
- malo bibera i origana (po ukusu)
Ulje za duboko prženje
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Musaka sa tikvicama
Priprema:
Ogulite i skuvajte krompir u slanoj vodi, zatim ga izgnječite dok je još topao i ostavite da se malo prohladi.
U ohlađeni krompir dodajte jaje, ulje i so. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke.
Od testa uzimajte komade veličine jajeta. Svaki spljoštite u krug, stavite malo punjenja po sredini (ako koristite), pa pažljivo zatvorite i oblikujte u valjuške ili male pite.
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje. Piroške pažljivo spustite u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
Posluženje:
Piroške su najbolje dok su još tople, ali su jednako ukusne i ka5d se prohlade. Poslužite ih uz pavlaku, jogurt ili kiselo mleko. Ako ih pravite bez punjenja, pospite ih sitno seckanim peršunom ili rendanim sirom kao dodatak.
Saveti:
Umesto prženja, možete ih peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, posute sa malo ulja.
Za punjenje, odličan je i spanać sa sirom, mleveno meso ili gljive.
Ako vam ostane pire krompira od ručka – ovo je savršen način da ga iskoristite.
U moru brzih jela i dostava, piroške od krompira podsećaju nas koliko sreće može stati u jedan domaći zalogaj. I zato sledeći put kad vam ostane malo krompira – ne bacajte, već napravite piroške. Biće to mala gozba, baš kao što su to znale naše bake.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SLATKIŠ KOJI ĆE ODMAH OSVOJITI VAŠA SRCA: Najukusniji mus u čaši

RECEPT DANA: Piroške od krompira

BRESKVE ILI KAJSIJE? Ovaj izbor voća je pravi

OMILJENI ADUT U KUHINJI: Recept za ukusan pileći file u sosu

OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN: Pravilna priprema tikvica
