Izvor: Grazia.rs
11.11.2025 u 11:50
0

RECEPT DANA: Ratatuj – savršeno jelo za ljubitelje povrća

Ratatuj je jelo poznato po bogatim bojama i ukusu koje se može poslužiti kao toplo ili hladno predjelo, te kao glavno jelo

Ratatuj je klasično francusko jelo od dinstanog povrća, poput paradajza, tikvica, patlidžana, crnog luka i paprike. Bogato je, vazdušasto i savršeno za umakanje u komad hrskavog hleba ili, jednostavno, bez ičega. Kao što to obično biva sa receptima koji postoje već generacijama, postoji mnogo različitih interpretacija ratatouillea, a mi vam donosimo najukusniju.

Sastojci:

Za povrće:

  • 1 velika tikvica, tanko isečena
  • 1 veliki patlidžan, tanko isečen
  • 1 crvena paprika, tanko isečena
  • 1 žuta paprika, tanko isečena
  • 1 veliki crveni luk, tanko isečen
  • 2 paradajza, tanko isečena

    Za sos:
  • 1 konzerva (oko 400 g) paradajz pirea
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika svežeg ili sušenog origana
  • 1 kašika svežeg ili sušenog timijana
  • So i biber po ukusu

    Za preliv:
  • 1 šolja rendane mocarele ili grana padano sira
  • 1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog (opciono)

PROČITAJTE: SPREMNE ZA DESET MINUTA: Kikiriki štanglice sa čokoladom

Priprema:

Zagrejte rernu na 190°C.

Operite i tanko iseckajte sve povrće. Ako su kriške predebele, povrće se može previše peći i neće biti jednako ukusno.

Priprema sosa:

U srednje velikoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte iseckan beli luk i pržite dok ne postane mirisan, oko 1 minut.

Dodajte paradajz pire, origano, timijan, so i biber. Ostavite da se krčka na niskoj vatri oko 10 minuta kako bi se ukusi spojili.

Sklapanje jela:

U vatrostalnoj posudi (oko 25×25 cm) rasporedite sloj paradajza. Preko paradajza, složite povrće naizmenično, preklapajući ga u krugove ili šablon po izboru.

Prelijte pripremljenim sosom preko složenog povrća.

Pečenje:

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu.

Pecite oko 40 minuta. Zatim skinite foliju, pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije zlatno smeđu boju.

Završni dodaci:

Izvadite iz rerne i pospite svežim peršunom ako koristite.

Ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što servirate.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter