
Foto: FREEPIK.COM/tastyfood
RECEPT DANA: Ratatuj – savršeno jelo za ljubitelje povrća
Ratatuj je jelo poznato po bogatim bojama i ukusu koje se može poslužiti kao toplo ili hladno predjelo, te kao glavno jelo
Ratatuj je klasično francusko jelo od dinstanog povrća, poput paradajza, tikvica, patlidžana, crnog luka i paprike. Bogato je, vazdušasto i savršeno za umakanje u komad hrskavog hleba ili, jednostavno, bez ičega. Kao što to obično biva sa receptima koji postoje već generacijama, postoji mnogo različitih interpretacija ratatouillea, a mi vam donosimo najukusniju.
Sastojci:
Za povrće:
- 1 velika tikvica, tanko isečena
- 1 veliki patlidžan, tanko isečen
- 1 crvena paprika, tanko isečena
- 1 žuta paprika, tanko isečena
- 1 veliki crveni luk, tanko isečen
- 2 paradajza, tanko isečena
Za sos: - 1 konzerva (oko 400 g) paradajz pirea
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika svežeg ili sušenog origana
- 1 kašika svežeg ili sušenog timijana
- So i biber po ukusu
Za preliv: - 1 šolja rendane mocarele ili grana padano sira
- 1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog (opciono)
PROČITAJTE: SPREMNE ZA DESET MINUTA: Kikiriki štanglice sa čokoladom
Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C.
Operite i tanko iseckajte sve povrće. Ako su kriške predebele, povrće se može previše peći i neće biti jednako ukusno.
Priprema sosa:
U srednje velikoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte iseckan beli luk i pržite dok ne postane mirisan, oko 1 minut.
Dodajte paradajz pire, origano, timijan, so i biber. Ostavite da se krčka na niskoj vatri oko 10 minuta kako bi se ukusi spojili.
Sklapanje jela:
U vatrostalnoj posudi (oko 25×25 cm) rasporedite sloj paradajza. Preko paradajza, složite povrće naizmenično, preklapajući ga u krugove ili šablon po izboru.
Prelijte pripremljenim sosom preko složenog povrća.
Pečenje:
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu.
Pecite oko 40 minuta. Zatim skinite foliju, pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije zlatno smeđu boju.
Završni dodaci:
Izvadite iz rerne i pospite svežim peršunom ako koristite.
Ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što servirate.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
RECEPT DANA: Ratatuj – savršeno jelo za ljubitelje povrća
SPREMNE ZA DESET MINUTA: Kikiriki štanglice sa čokoladom
SVEŽ I ZATEGNUT TEN: Tretman ledenom vodom za dobru cirkulaciju
RECEPT DANA: Španska musaka bez mesa puna boja i ukusa
ZIMSKI KLASIK: Pasulj „Kaubojac“ sa mlevenim i suvim mesom









