RECEPT DANA: Segedinski gulaš
Segedinski gulaš se smatra za najpikantniji i najbolji, poslužite ga sa kiselom pavlakom i uživajte u mirisu i ukusu ovog specijaliteta.
Gulaš, kuvano jelo poreklom iz Mađarske, uglavnom se sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike, ali na našim prostorima nije ništa manje popularna varijanta od junećeg mesa.
Reč „gulias“ na mađarskom jeziku znači stočar ili pastir. Upravo su stočari i pastiri bili prvi koji su spremali ovo jelo – pravili su ga u kotliću od livenog gvožđa okačenom iznad otvorene vatre, u polju.
Priprema ovog jela uklapala se u njihov način života, jer nisu morali stalno da stoje pored kotlića i da mešaju. Takođe, imali su na dohvat ruke kvalitete sastojke koje ukus čine još bogatijim – na prvom mestu prvoklasno goveđe meso.
Ovo seljačko jelo našlo se na trpezi plemića tek krajem 19. veka, a do druge polovine 20. veka, gulaš je postao jelo broj jedan u Mađarskoj koje svaki turista koji dolazi u zemlju mora da proba.
Gulaš se obično služi uz kuvanu testeninu, kuvani krompir, pirinač ili krompir pire. Tajna najboljeg gulaša se krije u dugom kuvanju mesa, dok ono samo ne počne da se raspada.
Sastojci:
– 600 g mesa za gulaš
– 3 glavice crnog luka
– 3 čena belog luka
– 1 kašika crvene mlevene paprike
– 1 kašičica ljute tucane paprike
– 2 lovorova lista
– malo ulja
– po ukusu so, biber i začini
– prilog krompir
– 1 dl soka od paradajza
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Piletina na kijevski način
Priprema segedinskog gulaša:
Luk iseći i propržiti na ulju, dodati meso sečeno na kocke, poklopiti i dinstati u sopstvenom soku na slaboj vatri. Kad meso malo omekša posolite, pobiberite, dodajte začine.
Kad je meso dobro omekšalo dodajte, sok od paradajza, slatku mlevenu papriku, ljutu začinsku papriku, lovorov list i kuvajte još malo da se svi ukusi izmešaju.
Što se gulaš kuva duže bolji je. Poslužite uz kiselu pavlaku i pospite još malo ljutom začinskom paprikom.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

RECEPT ZA VASKRŠNJU TRPEZU: Domaća pogača za najveći hrišćanski praznik

KLJUČ JE U JEDNOM SASTOJKU: Savršeno domaće testo za picu kao iz restorana

ZDRAV I UKUSAN NAPITAK: Mača late, za savršeno jutro

PRAVI RAJ ZA NEPCA: Posna pita sa pečurkama
