
Foto: FREEPIK.COM
RECEPT DANA: „Spezzatino“ – gulaš na italijanski način
"Spezzatino" je gulaš napravljen na italijanski način
„Spezzatino“ je popularno italijansko jelo nalik gulašu, koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, jagnjetine, ovčetine ili svinjetine.
Meso se seče na manje kocke, posipa brašnom, dinsta na masnoći s lukom i raznim povrćem, a onda kuva na niskoj temperaturi oko tri sata, dok ne omekša.
Ime je dobio po italijanskom glagolu „spezzattere“, koji znači „narezati na male komade“. Nekada se posluživao čak i na tradicionalnim venčanjima između predjela na bazi testenine i glavnog jela.
Danas je nezaobilazan deo brojnih italijanskih domaćinstava koja ga poslužuju uz kuvanu palentu ili pire od krompira.
Sastojci:
– 500 gr junetine
– 3 glavice luka
– 3 dl crnog vina
– 50 gr putera
– ulje
– so, biber
– nekoliko zrna kleke
– 2 lista lorbera
– 1 kašika brašna
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Makaronsi sa čokoladnim filom
Priprema:
Meso isecite na komadiće, posolite i pobiberite, pa uvaljajte u brašno. Na ulju otopite pola putera, pa kratko ispržite kockice mesa. Izvadite i ostavite ih na toplom. U masnoću dodajte ostatak putera i luk iseckan na rebarca.
Kad malo omekša, dodajte lorber, kleku i ostale začine, pa sipajte i pola čaše vina. Kad se sve sjedini, vratite i meso i nalivajte naizmenično vinom i vodom da meso omekša a sos se lepo ujednači. Gurmansku junetinu poslužiti uz pire krompir.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

RECEPT DANA: „Spezzatino“ – gulaš na italijanski način

TIKVICE PUNJENE TUNJEVINOM: Ukusan posni obrok za prave gurmane

ROLNICE SA SPANAĆEM: Priprema je laka, a ukus savršen

NAJUKUSNIJA POSLASTICA ODUŠEVIĆE VAŠA ČULA: Recept za tradicionalni egipatski kolač
