
Foto: PEXELS.COM/Photo by Adrian Frentescu
RECEPT DANA: Štrudla s breskvama
Štrudla je kolač koji se filuje različitim voćem
Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil od voća, a onda se štrudla urola i peče. Pečena štrudla se iseče na šnitove i pospe prah šećerom.
Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.
Sastojci:
- 9 kora za pitu
- 1 kg zrelih bresaka
- 2 kesice vanilin šećera
- 4 kašičice ruma
- ulje
- griz
- limunov sok
- prašak za pecivo
Fil:
- 2 jaja
- 2 čaše šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 čaše jogurta
PROČRECEPT DANA: Sladoled od kupina
Priprema:
Jaja i šećer miksajte desetak minuta pa u njih dodajte jogurt, ulje, limunov sok i na kraju griz i prašak za pecivo. Smesu ostavite da odstoji jedan sat u frižideru.
Breskve ogulite, izrežite na tanke kriške i pospite ih vanilin šećerom i rumom pa lagano izmešajte.
Prvu koru premažite hladnom smesom, na nju stavite drugu koru koju takođe premažete smesom, a zatim ide treća kora koju malo obilatije premažete smesom i posložite izrezane breskve.
Zarolajte štrudlu i složite u pleh. Od 9 kora dobićete tri velike štrudle. Pre početka pečenja sve tri štrudle izbockajte čačkalicom i prelijte ostatkom smese.
Pecite ih na 180 stepeni, oko 45 minuta. Pečene štrudle pospite šećerom u prahu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

RECEPT DANA: Štrudla s breskvama

SPECIJALITET SPREMAN ZA SAMO 10 MINUTA: Recept za palačinke od tikvica

RECEPT DANA: Sladoled od kupina

SAVRŠEN ZA TOPLE DANE: Ukusan slatkiš bez pečenja
