Izvor: happyBSC
25.09.2020 u 15:34
0

RECEPT STRUČNJAKA SA HARVARDA Pet principa za duži život

Istraživanje Univerziteta Harvard, na kojem su stručnjaci radili više od 30 godina, uspelo je da odredi pet prioriteta koje treba uvesti u svakodnevnicu ukoliko želite da živite što zdravije i život produžite za do deset godina.

Ovo istraživanje naglašava važnost toga da sledite zdrave životne navike za dugovečnost.

– Malo ljudi, međutim, ima zdrave životne navike i zato bi države trebale programima da podstiču zdravu ishranu i građenje socijalnog okruženja za podršku i promociju zdrave ishrane i načina života – rekao je Frank Hu, predsednik Odeljenja za ishranu na Harvardu i autor studije na kojoj su radili više od 30 godina.

Hteli su da saznaju koje navike i prioritete treba uvesti u svoju svakodnevnicu kako bi popravili i očuvali zdravlje i produžili život i za do 10 godina, piše „Laders“.

Konzumiranje zdrave hrane pune voća, povrća i zdravih belančevina od vitalne je važnosti za održavanje celokupnog zdravog načina života, napominju, ali to ne znači da postoji jedinstveni pristup dobroj prehrani. Postoje sastojci koji su loši za sve, poput šećera, ali neki ljudi mogu tolerisati više šećera od drugih.

Neki ljudi, na primer, trebalo bi da jedu masniju hranu jer moraju da se udebljaju. Problem je kada se hrana reklamira kao zdrava, iako nema šanse da bi je većina nutricionista smatrala zdravom.

Kretanje je, takođe, veoma važno. Bez obzira na to idete li u lagane šetnje u večernjim satima ili svakodnevno vežbate celo telo, svakodnevno kretanje ključno je da se osećate i izgledate najbolje što možete.

– Treninzi kod kuće su presudni. I dok radite od kuće, trebalo bi biti još lakše da se zdravo hranite, jer imate pristup svojoj kuhinji kad god želite. Iskoristite priliku da jedete kod kuće i kuvate hranjiva jela – kazala je stručnjak za produktivnost Samanta Varen.

Prema ovoj studiji s Harvarda, kontrola telesne težine znatno je smanjila rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih rizičnih faktora i raka dojke. To ne znači da trebate odmah da izgubite svaki kilogram viška, već da održavate težinu na kojoj se osećate prijatno.

Redovno konzumiranje alkohola i cigareta takođe ne čini nikakvu uslugu vašem telu, poručuju stručnjaci. Iako povremena čaša crnog vina ne škodi, studija preporučuje ograničavanje unosa alkohola na jednu čašu vina dnevno za žene i do dve čaše vina za muškarce.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter