Izvor: 24sedam
07.10.2024 u 19:25
0

RECEPT ZA DŽEM OD ŠLJIVA I ČOKOLADE: Slatka avantura koja će vam promeniti jutra

U kombinaciji sa svežim hlebom dobijate najbolji doručak

U potrazi ste za savršenim slatkim dodatkom za vaš doručak ili desert? Džem od šljiva i čokolade je prava poslastica koja će vas osvojiti svojom bogatom aromom i jedinstvenim spojem voća i čokolade.

KIFLICE BEZ JAJA MEKANE KAO DUŠA: Spremne su za 15 minuta

Ovaj recept kombinuje sočne šljive sa finim notama tamne čokolade, stvarajući neodoljiv džem koji će obogatiti svaki obrok.

Bilo da ga služite na toplom tostiranom hlebu, kao punjenje za kolače ili jednostavno uživate u njemu kašikom direktno iz tegle, ovaj džem će svakako biti hit u vašoj kuhinji.

Pripremite se da obradujete svoje nepce i zasladite svakodnevicu na poseban način.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (bez koštica, isečenih na četvrtine)
  • 300 g šećera
  • 100 ml svežeg soka od limuna
  • 100 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • Prstohvat soli

Priprema:

1. Operite šljive, presecite ih na pola i odstranite koštice. Isecite ih na četvrtine ili manje komade.

2. U velikoj šerpi stavite iseckane šljive, šećer, sok od limuna i prstohvat soli. Pomešajte sve sastojke.

3. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok šljive ne puste sok i ne počnu da se raspadaju (oko 15-20 minuta).

4. Kada su šljive omekšale, dodajte sitno iseckanu tamnu čokoladu i cimet (ako ga koristite). Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se dobro sjedini.

5. Možete proveriti gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stegne, gotov je. Ako želite gušći džem, kuvajte još nekoliko minuta.

6. Sterilizujte tegle (možete ih oprati vrućom vodom ili staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta). Napunite tople tegle džemom, ostavljajući malo prostora na vrhu.

7. Čvrsto zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

8. Džem od šljiva i čokolade možete čuvati na hladnom i tamnom mestu. Kada ga otvorite, čuvajte u frižideru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter