
Foto: printscreen
RECEPT ZA URMAŠICE: Trebaće vam samo jedno jaje da dobijete ovo savršenstvo
Tradicionalni bosanski specijalitet, kog se ljudi ređe sete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Urmašice ili hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.
Pripremite se na kolač, od kog će gosti želeti barem još jedno parče.
Sastojci za tradicionalne urmašice:
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 400 g brašna
Sastojci za preliv:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Priprema tradicionalnih urmašica:
Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vreme umutiti jaje i šećer.
U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke. Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.
Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate testa.
Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

IDEALNA ZA SVE SLADOKUSCE: Najukusnija pita sa jabukama

POSNA MUSAKA SA SREMUŠEM: Zaboravićete da nedostaje meso

BOLJE NEGO U RADNJI: Lak recept za domaće posne tortilje

RECEPT DANA: Slatko od jagoda

RECEPT ZA LJUBITELJE ITALIJANKSE KUHINJE: Posna pica na nikad jednostavniji način
