SAMI NAPRAVITE SLAVSKI KOLAČ: Po najboljem tradicionalnom receptu
Slavski kolač predstavlja srce svake slavske trpeze. Ovaj kolaš se peče u čast svetca zaštitnika domaćinstva, a njegova priprema seže duboko u srpsku tradiciju. Priprema slavskog kolača je dugotrajna i zahteva pažnju i strpljenje. U ovom receptu pokazaćemo Vam kako da napravite tradicionalni slavski kolač, ovde možete pronaći i recept za bele ukrase za slavski kolač koje pravimo našim modlicama
SASTOJCI
- 1kg mekog brašna TIP-400
- 120ml ulja
- 500ml mlake vode
- 1 kašikica šećera
- 1 kašikica soli
- 25g svežeg kvasca
- ½ kašikice praška za pecivo
UPUTSTVA
- Pripremite jednu veću posudu za testo
- Uzmite jednu šolju ili manju posudu pa u njoj izmrvite kvasac a zatim dodajte šećer i malo mlake vode
- U veću posudu sipajte brašno pa dodajte prašak za pecivo, kvasac, ulje i vodu
- Lagano umutite žicom da bi testo bilo vazdušasto i postepeno dodavajte brašno. Mešati dok se sastojci ne sjedine
- Kada smesa postane gusta, mesite rukama i dodajte soli. Mesiti dok testo ne postane glatko
- Da bi testo naraslo, pokrijte ga providnom folijom i ostavite ga na toplom
- Pripremite jednu dublju šerpu, premažite je uljem i pospite brašnom a zatim na dno stavite papir za pečenje
- Naraslo testo podelite na 2 dela – jedan veći a jedan srednje veličine.
- Veliki komad testa stavite u šerpu i rukama ga rasporedite
- Srednji deo podelite na tri jednaka dela i razvucite ga, a zatim ih ostavite dva do tri minuta da odstoje radi lakšeg oblikovanja. Kad odstoje, podelite svaki od tri dela na još tri dela.
- Razvucite testo u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Stavite pletenicu preko testa u šerpu i napravite krug po ivici. Premažite uljem i prekrijte šerpu krpom dok pravite nove 2 pletenice.
- Od preostalih 6 delova testa napravite 2 pletenice. Sklonite krpu sa šerpe i napravite krst od pletenica. Svaku pletenicu premažite uljem. Prekrijte šerpu folijom i poklopite da malo odstoji.
- Rernu zagrejte na 200°C. Otkrijte šerpu i stavite kolač u rernu da se peče. Prvih 20 minuta kolač se peče na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Ukupno vreme pečenja je oko 45 minuta.
- Izvadite slavski kolač iz rerne. Dok je kolač topao, premažite ga uljem i ostavite da se ohladi. Ovo će slavskom kolaču dati sjaj.
- Ukrasite kolač ukrasima koje ste prethodno napravili
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74