
Foto: FREEPIK/atlascompany
SAVRŠEN ZA POSNE TRPEZE: Recept za riblju čorbu
Nekada skroman obrok ribara, riblja čorba je danas nezaobilazni deo posnih slava, a posebno se ceni njena jednostavna priprema i bogat ukus
Riblja čorba je jedan od najpoznatijih kulinarskih dragulja Vojvodine, a mnoge domaćice je rado pripremaju i kao posno jelo za Aranđelovdan, budući da se u mnogim domovima na ovaj praznik posti.
Ovaj specijalitet ne samo da odiše autentičnim ukusima podunavskog kraja, već svojim mirisima okuplja porodicu i prijatelje oko slavske trpeze, baš kao što je to vekovima radila ribarska tradicija duž Dunava, Tise i brojnih vojvođanskih kanala.
PROČITAJTE: MALE KAPSULE ENERGIJE: Orašasto voće čuva zdravlje i dugovečnost
Nekada skroman obrok ribara, riblja čorba je danas nezaobilazni deo posnih slava, a posebno se ceni njena jednostavna priprema i bogat, pikantan ukus koji savršeno otvara apetit na slavskom ručku.
POSNA RIBLJA ČORBA ZA ARANĐELOVDAN
(recept prilagođen posnoj trpezi)
Sastojci:
- 500 g različitih vrsta rečne ribe (šaran, smuđ, štuka), očišćene i isečene
- 2 veće glavice crnog luka, sitno iseckane
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 krompira, na kockice
- 2 paradajza, na kockice
- 2 paprike (crvena ili zelena), na kockice
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2–3 lovorova lista
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika posnog ulja
- So i biber po ukusu
- Malo sirćeta (opciono, za svežu kiselost)
- Voda po potrebi
Priprema:
Ako riba nije očišćena, očisti je i iseci na komade, zatim je dobro operi pod hladnom tekućom vodom.
U velikom loncu zagrej posno ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj crni luk i prži dok ne omekša i postane staklast.
Nakon toga dodaj šargarepu, krompir, papriku i beli luk. Dinstaj 5–7 minuta uz povremeno mešanje.
Dodaj komade ribe, lovorov list, alevu papriku, so i biber. Lagano sve sjedini i kratko prodinstaj.
Nalij vodu toliko da prekrije sve sastojke, pa kuvaj 30–40 minuta, dok povrće i riba potpuno ne omekšaju.
Pred kraj, po ukusu možeš dodati malo sirćeta koje će pojačati svežinu ukusa.
Kako se služi?
Riblja čorba za Aranđelovdan tradicionalno se služi vruća, uz domaći posni hleb ili kukuruznu proju. Na slavskoj trpezi posebno lepo ide uz čašicu domaće šljivovice ili belo vino, što je običaj u mnogim vojvođanskim porodicama.
Najlepši ukus dobija kada se priprema u kotliću na otvorenom, što je duboko ukorenjeno u vojvođanskom folkloru i daje posebnu aromu slavskom obroku.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
ISKORISTITE STARE KORE ZA PITU: Recept za oslić iz rerne
TOPLI NAPITAK SPAŠAVA VEČE I POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Recept za kuvano vino
POSNI RUČAK ZA POLA SATA: Oslić u hrskavoj korici od palente
NAUKA OTKRIVA IDEALNU KOLIČINU SOLI: Kako kuvati testeninu savršeno
RECEPT DANA: Marlenka tart je savršen dezert koji osvaja na prvi zalogaj








