
Foto: Shutterstock
SAVRŠENA KAFA NIJE NAUČNA FANTASTIKA: Ovaj trik traje samo 30 sekundi
Mnogi ljubitelji kafe svakodnevno prave istu kobnu grešku - dodaju mlevenu kafu u tek proključalu vodu. Stručnjaci upozoravaju da ovakva praksa uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus
Mnogi tvrde da je idealna temperatura vode za pripremu kafe kreće se između 90 i 96 stepeni. Kada voda proključa, njena temperatura je oko 100 stepeni, što je previsoko za optimalnu ekstrakciju kafe.
ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU KADA POSTIMO: Najbolji za sistem za varenje
Prevruća voda doslovno „spali“ kavu, uništavajući fine arome i oslobađajući previše gorkih spojeva. To je razlog zašto mnogi ljudi misle da kafa mora da bude gorka, što je zapravo daleko od istine.
Kako pripremiti savršenu šoljicu kafe?
Nakon što voda proključa, potrebno je pričekati oko 30 sekundi pre dodavanja mlevene kafe. Ovaj kratki period omogućuje vodi da se ohladi na idealnoj temperaturi za ekstrakciju, zadržavajući pritom dovoljno toplote za optimalno oslobađanje aroma.
Kvalitet vode značajno utiče na ukus kafe. Budući da se sastav vode razlikuje od mesta do mesta, stručnjaci preporučuju korištćenje filtera za pročišćavanje. Voda puna kamenca može rezultirati gorkim ukusom i stvaranjem naslaga kamenca u aparatima za kafu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

PILEĆA SALATA SA KINOOM: Obrok pun proteina koji će vas dugo držati sitim

BRZA PRIPREMA I JEDNOSTAVNIH SASTOJCI: Recept za najukusnije čokoladne mafine

POTAŽ OD BUNDEVE: Kremasto predjelo koje krepi organizam u trenu

SVETA BILJKA: Bosiljak – lekovit i božanski moćan začin

ZALOGAJI KOJI SE PAMTE: Pão de queijo – brazilski hleb sa sirom
