Izvor: 24kitchen.rs
19.11.2025 u 19:05
0

SAVRŠENE UZ PARADAJZ SOS I BELO VINO: Mekane i sočne njoke sa rikotom

Mekane njoke sjajno se kombinuju sa paradajz sosom, šalotom, belim lukom i vinom, a serviraju se uz bosiljak i parmezan.

Mekane njoke s rikotom se odlično slažu sa paradajz sosom, lukom šalot, belim lukom i vinom.

Servirati toplo, ukrašeno svežim bosiljkom i parmezanom.

Sastojci:

  • punomasna rikota (450g)
  • 2 žumanceta
  • 1/2 čajne kašičice krupne morske soli
  • 100-120g brašna tip 00, i dodatno za posipanje
  • 50 g sveže narendanog parmezana, i dodatno za serviranje
  • 1 kg svežeg paradajza, zarezan s gornje strane
  • ¼ šolje (60 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 francuski luk šalot, fino naseckan
  • 1-2 čena belog luka, izgnječen, s opnicom
  • 120 ml suvog, belog vina
  • mala šaka listova bosiljka, po ukusu
  • 1 mali komad paprike
  • 1 štapić celera
  • so i biber

Priprema:

Prvo pripremiti sos.

Staviti paradajz u veliki lonac s vrijućom vodom, kuvati 2 minuta, zatim ocediti.

Skinuti kožicu i zeleno-smeđi deo sa paradjaza, staviti ih u veliku činiju i izgnječiti na željenu gustinu.

Ako je cilj dobiti glatku teksturu, staviti paradajz u multipraktik i izblendirati.

PROČITAJTE: RECEPT DANA: Brauni tart, savršeno kremast kolač za prave ljubitelje čokolade

Zagrejati ulje u veliku šerpu na srednju temperaturu, dodati luk šalot i beli luk i pržiti 1 do 2 minuta, dok luk ne postane providan i dobije blagu zlatnu boju.

Dodati paradajz i krčkati 1 do 2 minuta, zatim dodati vino i krčkati još 2 do 3 minuta.

Posoliti, dodati papriku i celer i 4 do 5 listova bosiljka. Smanjiti ringlu na niski stepen, poklopiti i krčkati 20 minuta na blagoj temperaturi.

Ako sos postane previše gust, dodati malo vode.

Pri kraju kuvanja, izvaditi papriku, bosiljak i celer.

Viljuškom izgnječiti beli luk, i skinuti ljusku.

Probati i začiniti po ukusu.

U međuvremenu, napraviti njoke.

Iscediti višak tečnosti iz rikote i staviti u veliku činiju sa žumancima, parmezanom, solju i biberom.

Dodati brašno i mesiti rukama ili mešati drvenom varjačom dok se ne dobije glatko, meko testo.

Testo treba da bude blago lepljivo, ali ne previše vlažno.

Ne treba dodavati previše brašna, jer će njoke onda biti previše tvrde.

Umočiti ruke u brašno i dobro posuti radnu površinu.

Podeliti testo na 6 komada.

Uzeti jedan komad, posuti brašnom i izvaljati rukama u dug valjak.

Iseći valjak na male pravougaonike, i ostaviti sa strane na dasku posutu brašnom.

Ponoviti proceduru sa preostalim testom.

Prokuvati posoljenu vodu u velikom loncu i u dve do tri ture dodati njoke.

Mešati.

Kuvati 1 do 2 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu, zatim izvaditi rupičastom kutlačom i staviti u tiganj sa paradajz sosom.

Ponoviti proceduru dok se sve njoke ne skuvaju.

Njoke dobro uvaljati u sos.

Servirati vruće, sa listovima bosiljka, sveže rendanim parmezanom i, po želji, preliti sa malo ulja od čilija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter