Izvor: MAGAZIN NOVOSTI
24.11.2024 u 14:28
0

SLAVSKA SARMA OD KISELOG KUPUSA: Recept kom nećete moći da odolite

Sarma od kiselog kupusa se priprema lako i brzo, a jednako je ukusna kao i tradicionalna sarma

Na sam spomen sarme, svima nam prvo padne na pamet dugotrajne pripremanje, posebno motanje sarme.

VOJVOĐANSKE POGAČICE SA ČVARCIMA: Idealne za zimski doručak

Njena priprema zahteva da izdvojite neko vreme. Ako biste volele da sarmu pripremate češće, imamo rešenje – slagana sarma od kiselog kupusa se priprema lako i brzo, a jednako je ukusna kao i tradicionalna sarma.

Kako se pravi slagana sarma od kiselog kupusa?

Priprema slagane sarme od kiselog kupusa veoma podseća na pravljenje tradicionalne sarme, ali je kraće i manje složeno. Počinjete sa dinstanjem sastojaka, da biste ih na kraju slagali poput složenca ili musake u tepsiji, ili bolje, vatrostalnoj činiji. S obrziom na to da su sastojci isti i da se gotovo na isti način obrađuju, razlike u ukusu između tradicionalne sarme i slagane sarme nema, prenosi lepotaizdravlje.rs.

Sarma od kiselog kupusa – recept

Sastojci:

glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa
750 gr mlevenog svinjskog mesa
50 – 120 gr pirinča (po ukusu)
dve glavice crnog luka
so, biber, mlevena paprika
brašno za zapršku

Priprema slagane sarme od kiselog kupusa

– isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isecite im koren

– isecite dve glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dve masnoće

– dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso

– operite pirinač i spremite ga sa strane da se cedi

– kada meso pusti sopstveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta

– vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete „spratova“ vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupus.

– na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil „umotajte“ gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.

– nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu

– krčkajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.

Kada kupus omekša, dodajte vodenu zapršku: dve kašike brašna i kašikica mlevene paprike u šolji vode.

Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter