Izvor: Srbija Danas
27.10.2025 u 13:43
0

SOČNE, MIRISNE I UKUSNE: Recept za tikvice punjene mlevenim mesom

Sočne, mirisne i bogate ukusom – ove tikvice punjene mesom u paradajz sosu osvajaju na prvi zalogaj

Tikvice su idealne za lagan, ali zasitan obrok koji se jednostavno priprema, a izgleda kao da ste proveli sate u kuhinji. Recept koji ćete rado ponavljati!

Letnja sezona ne može da prođe bez tikvica – laganih, zdravih i izuzetno prilagodljivih za razna jela. Njihov neutralan ukus i sočna tekstura čine ih savršenim partnerom mlevenom mesu, pa su punjene tikvice jedno od onih jela koje vole i deca i odrasli. Bilo da ih pripremate za porodični ručak, večeru s prijateljima ili kao obrok za naredni dan, ovo jelo je pun pogodak.

Tikvice punjene mlevenim mesom u blagom paradajz sosu predstavljaju spoj tradicionalne kuhinje i laganih, zdravijih obroka. Recept je jednostavan, a rezultat je sočno, aromatično i vizuelno privlačno jelo koje se lako može servirati i uz pirinač, pire krompir ili samo uz komad hleba.

Sastojci:

Za 4 osobe:

  • 4 srednje tikvice
  • 400 g mlevenog mesa (junetina, piletina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa (opciono)
  • 200 ml pasirnog paradajza
  • 1 kašičica sušenog origana ili bosiljka
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Po želji: kašika pavlake ili rendani sir za posipanje

PROČITAJTE: JEDNOSTAVNA ZA PRIPREMU: Recept za najukusniju rusku salatu

Priprema:

Priprema tikvica:

Operite tikvice, presecite ih po dužini i izdubite sredinu kašikom. Izdubljeni deo sačuvajte – može se iseckati i umešati u fil.

Priprema fila:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte beli luk i, po želji, rendanu šargarepu. Kada omekšaju, dodajte mleveno meso i propržite dok ne promeni boju. Dodajte so, biber, origano i iseckanu sredinu tikvica.

Punjenje tikvica:

Napunite tikvice mesnim filom i poređajte ih u vatrostalnu posudu.

Sos:

U posebnoj činiji pomešajte pasirani paradajz sa malo vode, posolite i pobiberite, pa prelijte preko tikvica. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pečenje:

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta. Pred kraj, skinite foliju i po želji pospite rendanim sirom ili pavlakom, pa vratite u rernu još 5 minuta da se zapeče.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter