Izvor: Srbija Danas
09.12.2025 u 18:26
0

SPOJ CIMETA I PEČENIH JABUKA: Recept za lenju pitu

Miris doma, zajedništva

U hladnim danima skoro da nema lepšeg mirisa od cimeta i pečenih jabuka koji se širi po kući.

Taj spoj uvek budi osećaj topline, doma i neke tihe zimske nostalgije. Upravo takva je i ova posna lenja pita koja dokazuje da kolač ne mora da sadrži mlečne proizvode da bi bio mekan, sočan i pun ukusa.

PROČITAJTE: VEČERA BEZ MESA: Lazanje sa spanaćem i dve vrste sira

Spolja blago hrskava, a iznutra bogata aromatičnim nadevom od jabuka, ova pita je idealna za post, slave ili obične dane kada se zaželi nešto klasično, lagano i domaće.

Osnovne informacije

Vrsta jela: tradicionalni kolač
Vreme pripreme: oko 60 minuta
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci

Za testo:

  • 2,5 dl kisele ili obične vode
  • 1,5 dl ulja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za nadev:

  • 2 kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 2–3 vanilin šećera
  • 1–2 kašičice cimeta
  • 20 g biljnog margarina

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema

Najpre se priprema nadev. Jabuke se oljušte, očiste i krupno izrendaju. Stave se u šerpu zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i margarinom, pa se kuvaju na srednjoj vatri dok ne puste sok i dok većina tečnosti ne ispari. Na kraju se dodaje cimet i nadev se ostavlja da se potpuno ohladi.

Za testo se u činiji pomešaju voda, ulje, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Zatim se postepeno dodaje brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo i mesi se dok se ne dobije meko, glatko testo. Testo je najbolje umotati u foliju i ostaviti u frižideru 15–20 minuta kako bi se lakše razvijalo.

Nakon toga se testo podeli na dva dela. Prvi deo se razvuče u pravougaonu koru veličine pleha i prebaci na papir za pečenje. Preko kore se ravnomerno rasporedi ohlađeni nadev od jabuka. Drugi deo testa se takođe razvije i pažljivo prebaci preko fila. Površina se izbocka viljuškom da bi para mogla da izlazi tokom pečenja.

Pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije lepu, blago zlatnu boju. Kada se malo prohladi, posipa se obilno šećerom u prahu, seče na kocke i spremna je za uživanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter