
Foto: FREEPIK/bellakadife
SPOJ CIMETA I PEČENIH JABUKA: Recept za lenju pitu
Miris doma, zajedništva
U hladnim danima skoro da nema lepšeg mirisa od cimeta i pečenih jabuka koji se širi po kući.
Taj spoj uvek budi osećaj topline, doma i neke tihe zimske nostalgije. Upravo takva je i ova posna lenja pita koja dokazuje da kolač ne mora da sadrži mlečne proizvode da bi bio mekan, sočan i pun ukusa.
PROČITAJTE: VEČERA BEZ MESA: Lazanje sa spanaćem i dve vrste sira
Spolja blago hrskava, a iznutra bogata aromatičnim nadevom od jabuka, ova pita je idealna za post, slave ili obične dane kada se zaželi nešto klasično, lagano i domaće.
Osnovne informacije
Vrsta jela: tradicionalni kolač
Vreme pripreme: oko 60 minuta
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
Za testo:
- 2,5 dl kisele ili obične vode
- 1,5 dl ulja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica limunovog soka
- 550 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za nadev:
- 2 kg jabuka
- 5 kašika šećera
- 2–3 vanilin šećera
- 1–2 kašičice cimeta
- 20 g biljnog margarina
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema
Najpre se priprema nadev. Jabuke se oljušte, očiste i krupno izrendaju. Stave se u šerpu zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i margarinom, pa se kuvaju na srednjoj vatri dok ne puste sok i dok većina tečnosti ne ispari. Na kraju se dodaje cimet i nadev se ostavlja da se potpuno ohladi.
Za testo se u činiji pomešaju voda, ulje, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Zatim se postepeno dodaje brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo i mesi se dok se ne dobije meko, glatko testo. Testo je najbolje umotati u foliju i ostaviti u frižideru 15–20 minuta kako bi se lakše razvijalo.
Nakon toga se testo podeli na dva dela. Prvi deo se razvuče u pravougaonu koru veličine pleha i prebaci na papir za pečenje. Preko kore se ravnomerno rasporedi ohlađeni nadev od jabuka. Drugi deo testa se takođe razvije i pažljivo prebaci preko fila. Površina se izbocka viljuškom da bi para mogla da izlazi tokom pečenja.
Pita se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije lepu, blago zlatnu boju. Kada se malo prohladi, posipa se obilno šećerom u prahu, seče na kocke i spremna je za uživanje.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
ZDRAV I KREMAST DORUČAK: Čokoladni čija puding sa kikiriki puterom
PRIRODNI NAPITAK ZA ZDRAVLJE CREVA: Jogurt sa mlevenim semenom lana i karanfilićem
SPOJ CIMETA I PEČENIH JABUKA: Recept za lenju pitu
VEČERA BEZ MESA: Lazanje sa spanaćem i dve vrste sira
PET BRZIH, JEFTINIH I UKUSNIH JELA ZA SVAKI DAN: Posni recepti sa krompirom










