Izvor: GLOSSY
26.11.2024 u 18:35
0

SUTRA POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: 3 ručka za post na vodi koja su ukusna i obožavaćete ih

Tokom ovog perioda, mnogi vernici se odriču hrane životinjskog porekla, pridržavajući se pravila posta kako bi pročistili telo i dušu

Veliki Božićni post je vreme duhovne i telesne pripreme za najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Iako post na vodi može delovati izazovno, uz malo truda, obroci mogu biti ne samo ukusni već i izuzetno hranljivi.

Donosimo vam tri manje poznata recepta koji će uneti raznolikost u vašu posnu trpezu i osigurati energiju tokom posta.

1. Varivo od leblebija i povrća

Sastojci:

 

  • 200 g leblebija (potopiti preko noći)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 2 krompira
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Lovorov list
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

  1. Leblebije skuvajte dok ne omekšaju i ostavite sa strane.
  2. U dublji lonac na malo vode dinstajte sitno iseckan crni luk i beli luk dok ne omekšaju.
  3. Dodajte na kockice isečene šargarepe, krompir i tikvicu, pa sve promešajte.
  4. Ubacite lovorov list, mlevenu papriku, so i biber, zatim nalijte vodom da prekrije povrće.
  5. Kuvajte dok povrće ne omekša, pa dodajte skuvane leblebije. Kuvajte još 10 minuta i poslužite toplo.

 

2. Posne palačinke od heljde s povrćem

Sastojci:

 

  • 200 g heljdinog brašna
  • 300 ml vode
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje (za podmazivanje tiganja)
  • 1 šaka svežeg spanaća
  • 1 šaka rendane šargarepe
  • 2 kašike humusa

 

Priprema:

  1. Pomešajte heljdino brašno, vodu i so dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. Na umerenoj temperaturi podmažite tiganj maslinovim uljem i pecite tanke palačinke.
  3. Spanać blanširajte, a šargarepu kratko prodinstajte na vodi.
  4. Svaku palačinku premažite humusom, dodajte povrće, urolajte i poslužite toplo ili hladno.

 

3. Punjene paprike sa prosom

Sastojci:

 

  • 6 crvenih paprika (ili babura)
  • 200 g prosa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 tikvica
  • 1 šaka pečuraka (po izboru)
  • So, biber i sušeni bosiljak po ukusu
  • Paradajz sok

 

Priprema:

  1. Proso skuvajte prema uputstvu na pakovanju i ostavite da se ohladi.
  2. Crni luk i pečurke sitno iseckajte i prodinstajte na malo vode, zatim dodajte narendanu tikvicu.
  3. Pomešajte povrće s kuvanim prosom, začinite solju, biberom i bosiljkom.
  4. Paprike očistite i napunite smesom, pa poređajte u dublju posudu.
  5. Prelijte paradajz sokom, dodajte malo vode i pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter