Izvor: agencije
19.06.2024 u 21:40
0

TAJNA KVALITETA ČOKOLADE: Ovo treba da znate kada je kupujete!

Ukoliko ste u poslednje vreme pratili vesti o nestašici i poskupljenju kakaoa, sigurno ste, kao i većina ljubitelja čokolade, veoma zabrinuti. Pitate se kako će se ova situacija odraziti na vašu potrebu i želju za uživanjem u slatkim kockicama omiljene poslastice. Promene se već mogu primetiti u vidu poskupljenja čokolade u Srbiji i regionu, ali sve više se postavlja pitanje kvaliteta i opstanka prave čokolade

Prošle godine, proizvodnja kakaoa je značajno opala zbog klimatskog fenomena El Ninjo i bolesti useva koje su zahvatile afričke plantaže, čiji je zajednički udeo u svetskoj proizvodnji ove sirovine oko dve trećine. Kao rezultat ove situacije, kakao je postao skupa i dragocena sirovina.

IZNUĐENE ALTERNATIVE

U takvoj situaciji, proizvođači čokolade su prisiljeni da razmotre alternative za kakao kako bi održali proizvodnju i dostupnost ove omiljene poslastice. Brojne kompanije i startapi su već počeli da eksperimentišu sa zamenskim sastojcima poput jeftinih biljnih ulja, ovsa, semena suncokreta, semenki grožđa, boba, ječma, rogača i mešavine žitarica pružaju različite teksture, ukuse i nutritivne vrednosti koji mogu imati sličan efekat kao kakao. Na primer, bob sadrži protein vicilin koji, kada se peče, daje ukus sličan čokoladi, dok ječam i rogač mogu pružiti gorčinu karakterističnu za crnu čokoladu.

Ipak, nijedan od njih ne može potpuno da zameni karakteristike kakao maslaca koji je nezamenjiv sastojak prave čokolade.

Ovaj prirodni maslac daje čokoladi jedinstvenu teksturu, bogat ukus i aromu koju njeni ljubitelji prepoznaju i očekuju. Bez kakao maslaca, koji je najskuplja komponenta u izradi prave čokolade, ova mnogima omiljena poslastica gubi svoju autentičnost i postaje podložna promenama u ukusu i kvalitetu. Alternativni sastojci mogu doneti inovativne ukuse i teksture ali prava čokolada sa kakao maslacem uvek će imati jedinstven kvalitet i prepoznatljiv ukus koji svi volimo.

BORBA ZA KVALITET ČOKOLADE

Izazovi sa dostupnošću kakaoa i rastuće cene ove sirovine stvaraju pritisak na proizvođače čokolade. Iako se svi proizvođači suočavaju sa istim izazovima, neki ipak odlučuju da ostanu pri tradicionalnom korišćenju kakao sastojaka, posebno kakao maslaca jer insistiraju na autentičnosti svojih proizvoda i održavanju visokog kvaliteta proizvoda.

Uprkos teškoćama u proizvodnji čokolade, malo je verovatno da se danas može naći osoba na planeti koja ne voli ovu slatku poslasticu. Upoznavanje ljubitelja čokolade s razlikama u kvalitetu proizvoda omogućava im da racionalno donesu odluke i da istinski uživaju u čarima prave čokolade, bez obzira na eventualne promene na tržištu ili nove „čokoladne“ trendove.

Za one koji cene kvalitet, izbor visokog standarda ostaje prioritet, čak i ako to znači plaćanje više cene za kvalitetnije proizvode.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter