
Foto: FREEPIK.COM
TAKO JEDNOSTAVAN, A NEODOLJIV: Patišpanj, osnova mnogih starinskih kolača
Prevod naziva ovog kolača je "hleb iz Španije", inače vodi poreklo iz tradicionalne jevrejske kuhinje
Ako ste neiskusna domaćica ili vam možda samo ne idu kolači od ruke, mi vam nudimo recept za patišpanj koji će vam gotovo sigurno uspeti. Patišpanj je osnova mnogih torti i kolača, ali ga možete jesti i posutog samo prah šećerom.
Patišpanj je možda najpopularnije testo i koristi se za pripremu različitih torti i kolača. Rasprostranjeno je svuda po svetu i priprema se od jaja, brašna i šećera, a ponekad se dodaje i mleko. Ako naučite da ga pravite, lako ćete moći da spremite svakakve deserte.
Evo kako se pravi:
Sastojci:
- 5 celih jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
PROČITAJTE: SOČNA, BOGATA I SAVRŠENA ZA SVAKU PRILIKU: Posna čokoladna torta sa višnjama
Priprema:
Pre nego što se počne sa pripremom sastojaka, potrebno je zagrejati rernu na 200-220 stepeni. Pleh za pečenje patišpanja obložite papirom za pečenje.
Zatim odvojiti belanca od žumanaca. U posudi mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Kada smesa postane gusta, početi sa dodavanjem jednog po jednog žumanca uz konstantno mućenje. Postepeno dodavati šećer i prašak za pecivo. Kada se sve dobro sjedini, dodati brašno i mešati ga varjačom, ne mikserom. Smesu sipati u pleh i peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni.
Preporučeno vreme za pečenje je 20-30 min s tim što pri kraju bi trebalo probati čačkalicom da li je biskvit gotov kako ne bi zagoreo. Ako na čačkalici ima testa, potrebno je još peći. Ostaviti patišpanj par minuta u poluotvorenoj rerni pre vađenja.
Prijatno!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
NEZAOBILAZNA PRAZNIČNA POSLASTICA: Gurabije – grčki božićni kolači
UKUS KOJI ASOCIRA NA PRAZNIKE: Recept za cimet rolnice
RECEPT DANA: Japrak sarma
DECA ĆE IH OBOŽAVATI: Slani mafini sa šunkom i sirom odlični za doručak ili večeru
TAKO JEDNOSTAVAN, A NEODOLJIV: Patišpanj, osnova mnogih starinskih kolača










