
Foto: FREEPIK
TRADICIONALNI SRPSKI DORUČAK: Cicvara za pravu jutarnju gozbu
Tradicionalno jelo sa juga Srbije - nekada hrana sirotinje, danas pravo gastronomsko blago za gurmane
Cicvara je starinsko, hranljivo jelo. Potiče sa juga Srbije, iz Crne Gore, istočne Bosne i delova Makedonije. To je tradicionalno pastirsko jelo koje su nekada spremali stočari na planinama. Njeni koreni sežu duboko u balkansku kulinarsku tradiciju, a recepti se prenose s kolena na koleno, često sa lokalnim varijacijama – negde se pravi sa sirom i kajmakom, negde uz dodavanje mleka ili pavlake, a ponegde čak i sa jajima.
Sastojci:
- 400 g punomasnog sira
- 200 g starog kajmaka
- 800 ml vode
- 50 g svinjske masti
- 320 g žutog kukuruznog brašna
PROČITAJTE: RAJ ZA NEPCA: Manastirski paprikaš po receptu monaha sa Hilandara
Priprema:
U vodu stavite svinjsku mast i kad proključa, dodajte sir. Kad sir počne da se topi, smanjite vatru i lagano pospite brašnom koje treba da ostane na površini vode. Ne mešajte, već pustite da brašno krčka na površini vode 15 minuta. Potom dodajte kajmak, sve dobro promešajte i odmah poslužite.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SREĆA KREĆE IZ STOMAKA: Hrana koja menja raspoloženja

TRADICIONALNI SRPSKI DORUČAK: Cicvara za pravu jutarnju gozbu
