
Foto: FREEPIK.COM/nitayuko
USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb
Uskršnja golubica, preukusni slatki hleb sa bademima koji se već vekovima sprema za praznik
„Colomba Pasquale“ ili uskršnja golubica jedan je najprepoznatljivijih simbola katoličkog Vaskrsa, koji decenijama daje šarm i dušu italijanskoj prazničnoj trpezi.
Sastojci:
Testo:
– 1 kašika suvog kvasca
– 5 kašika mleka
– 550 g brašna
– 125 g smeđeg šećera
– 2 žumanceta
– 4 cela jajeta
– 1 pomorandža (kora)
– 2 vanil-šećera ili
– ½ štapića vanile
– suvo grožđe
– usitnjeno kandirano voće
Glazura:
– 400 g šećera u prahu
– 300 g mlevenog badema
– šaka badema
– 5 belanaca
– šećer
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Vaskršnji venac
Priprema:
Pomešati mleko i kvasac pa ostaviti da odstoji dok se ne zapeni.
U 100 g brašna dodati pripremljen kvasac, dodati malo tople vode i dobro promešati varjačom. Pokriti testo i ostaviti da odstoji oko pola sata. U nadošlo testo dodati dva žumanceta, dodati polovinu šećera i promešati testo, pa ostaviti da odstoji oko 45 minuta. Nakon toga, dodati preostale sastojke za kolač i dobro umesiti.
Pripremljeno testo sipati u kalup za kolače (poželjno modla u obliku golubice), pokriti i ostaviti da se duplira (oko 60 minuta).
Bademe samleti u blenderu, dodati šećer u prahu i belanca, pa sve dobro sjediniti. Pre pečenja, testo bogato premazati ovom glazurom, posuti šećerom i dodati malo badema.
Peći u ugrejanoj rerni na 150ºC oko sat vremena.
Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se kolač prohladi, a zatim izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetkastoj površini da se potupno ohladi.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

USKRŠNJA GOLUBICA: Kolomba – italijanski slatki hleb

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Oprezno s konzumacijom farbanih jaja

UKUS KOJEM JE TEŠKO ODOLETI: Vaskršnji kolač sa kajsijama

RECEPT DANA: Vaskršnji venac
