
Foto: FREEPIK/EyeEm
UŠTEDITE VREME I NOVAC: Jedna smesa za pripremu 10 vrsta kolača
Ovaj trik ne štedi samo vreme, već i otvara prostor za maštovitost, pa slavsko posluženje izgleda raskošnije nego ikada
Praktično, brzo i neodoljivo ukusno – upravo tako izgleda kada se od jedne posne smese napravi čitava kutija slavskih sitnih kolača. Ovaj sistem pripreme godinama oduševljava domaćice, jer štedi vreme, novac i energiju, a rezultat je raskošan oval pun raznovrsnih slatkiša koji izgledaju kao da su pravljeni danima.
PROČITAJTE: SAVRŠEN ZA POSNE TRPEZE: Recept za riblju čorbu
Pred vama je deset različitih posnih kolača – svi nastaju od jedne baze, uz minimalne dodatke, malo mašte i odličnu organizacija.
OSNOVNA SMESA ZA 10 KOLAČA
- 1,5 kg posnog plazma keksa
- 400 g šećera u prahu
- 6 kašika posnog mleka u prahu
- 600 ml vode
- 3 otopljena posna margarina
Zamesite finu, glatku masu i podelite je na dva jednaka dela. Jedan deo ostaje svetao, dok se u drugi umeša 150 g otopljene posne crne čokolade kako bi postao tamna baza.
Svaki deo se zatim deli na pet manjih delova, što vam daje pet svetlih i pet tamnih masa za oblikovanje deset različitih kolača.
Dok radite sa svetlim delovima, tamnu smesu umotajte u foliju i stavite u frižider.
SVETLA SMESA – 5 KOLAČA
1. Rolnica sa čokoladnim srcem
(umesto rumba bajaderice)
Od polovine svetle mase formirajte rolat i drškom od varjače izdubite sredinu. Stavite u frižider da se stegne.
Otopite 40 g crne posne čokolade i 20 g posne bele čokolade.
Najpre sipajte belu čokoladu u udubljenje, zatim crnu, i čačkalicom prošarajte. Ostavite da očvrsne.
2. Lešnik korpice
U drugi deo svetle smese dodajte 100 g mlevenih pečenih lešnika.
Formirajte kuglice, uvaljajte ih u mlevene lešnike i napravite udubljenje na vrhu.
Za krem:
Zagrejte posnu pavlaku i dodajte 130 g crne posne čokolade.
Ohladite, izmiksajte i punite korpice špricem.
3. Snežne kokos kugle
Dodajte 100 g kokosa u treći deo smese.
Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kokos i ostavite da se stegnu.
4. Veseli rolat sa želeom
U četvrti deo smese umešajte 130 g seckanih žele bombona i 50 g seckanih oraha.
Oblikujte rolat.
Prelijte ga sa 70 g posne čokolade i pospite orasima.
5. Orašasta piramida
Peti deo svetle smese sjedinite sa 100 g mlevenih oraha, oblikujte rolat pa ga preko folije formirajte u piramidu.
Otopite 40 g bele i 20 g crne čokolade, prelijte i pospite orasima.
TAMNA SMESA – 5 KOLAČA
6. Bajadera sa kikirikijem
Prvi deo tamne smese sjedinite sa 120 g mlevenog kikirikija i oblikujte pravougaonik.
Preko stavite svetlu smesu koju ste sačuvali kod prvog kolača i umotajte u foliju.
Ostavite u frižideru 1 sat.
Prelijte sa 70 g posne crne čokolade.
7. Šareno kokos srce
Tamnoj smesi umešajte smesu od 80 g margarina, kašičice ruma i 100 g kokosa.
Ne sjedinite potpuno – cilj je mramorni izgled.
Oblikujte rolat i uvaljajte ga u kokos.
8. Kesten fantazija rolat
Tamnu smesu sjedinite sa 50 g oraha i mrvicom ruma.
Na masnom papiru razvijte pravougaonik.
Posebno zamesite 125 g gotovog kesten pirea u „kuglu-štapić“.
Postavite ga na ivicu tamnog testa i uvijte u rolat.
Prelijte sa 70 g tamne čokolade.
9. Kafe zrnca
U sledeći deo tamne smese dodajte kašiku jake kafe.
Formirajte sitne ovalne praline i napravite otisak po sredini.
Glazirajte u 150 g otopljene posne čokolade.
10. Čoko–šljiva kuglice
U poslednji deo tamne smese umešajte 100 g mlevenih suvih šljiva i kašičicu ruma.
Oblikujte kuglice i umočite u 100 g otopljene posne čokolade.
Dekorišite po želji.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike
ISKORISTITE STARE KORE ZA PITU: Recept za oslić iz rerne
TOPLI NAPITAK SPAŠAVA VEČE I POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Recept za kuvano vino
POSNI RUČAK ZA POLA SATA: Oslić u hrskavoj korici od palente
NAUKA OTKRIVA IDEALNU KOLIČINU SOLI: Kako kuvati testeninu savršeno
RECEPT DANA: Marlenka tart je savršen dezert koji osvaja na prvi zalogaj







