Izvor: zadovoljna
12.10.2024 u 11:09
0

VALENSIJA DIJETA ZALUDELA SVET: Lansirao je doktor, topi kilograme

S obzirom na sve popularnije trendove u ishrani na društvenim mrežama, Valensija dijeta se izdvojila kao nova zvezda TikToka. Ovaj režim ishrane promoviše dr Danijel Valensija, doktor osteopatske medicine iz Teksasa, čiji video snimci nude praktične recepte, savete o zdravoj ishrani i pozitivan pristup životu. Njegova dijeta obećava gubitak kilograma, smanjenje upala, bolji san i više energije, što je privuklo brojne pratioce.

Ali, da li je Valensija dijeta zaista tako efikasna kao što se tvrdi? Evo šta stručnjaci kažu o njoj.

Šta je Valensija dijeta

Valensija dijeta, prema dr Valensiji, naglašava unos voća, povrća i biljnih proteina. Njegov celokupni plan ishrane i vodič možete nabaviti putem njegovog TikTok profila, a osnovni principi ove dijete uključuju:

Doručak: Tri vrste voća i jedan biljni protein.

Užina (opciono): Velika voćka.

Ručak: Tri vrste povrća, jedan protein i jedan ugljeni hidrat.

Večera: Povrće, mahunarke ili salata, jedan biljni protein i jedna voćka.

@doctordanielvalencia Everyone can do it❤️ #doctordanielvalencia #valenciadiet #valenciachallenge2023 #retovalencia2023 #parati #fyp ♬ original sound – doctordanielvalencia

Za osobe sa dijabetesom, dr Valensija preporučuje izmene u doručku – dve vrste voća niskog glikemijskog indeksa ili dve vrste povrća. Takođe, on preporučuje za pacijente sa visokim šećerom u krvi da obrate pažnju pri odabiru voća kao što su mango, dinje i grožđe, jer spadaju u voće visokog glikemijskog indeksa.

Kako funkcioniše Valensija dijeta

Ovaj režim ishrane predviđa unos oko 1.500 kalorija dnevno, gde se doručak i užina kreću oko 400 kalorija, ručak oko 700 kalorija, a večera oko 400 kalorija. Iako je osnovna preporuka 1.500 kalorija, pojedine varijacije dijete idu do 1.800 kalorija dnevno, u zavisnosti od individualnih ciljeva.

Ključna stavka u Valensija dijeti je unos jednog grama proteina po kilogramu telesne težine, a voćke treba da budu veličine pesnice. Pored toga, dozvoljeno je do četiri „cheat“ obroka nedeljno, što omogućava izvesnu fleksibilnost u ishrani.

@doctordanielvalencia Valencia Diet🌱 #doctordanielvalencia ♬ The Champion – Lux-Inspira

Dr Valensija savetuje i noćni fasting od najmanje 12 sati, kao i uvođenje fizičkih aktivnosti u trajanju od 20 minuta dnevno, s ciljem postepenog povećanja do 100 minuta. Spavanje od najmanje sedam sati svake noći i smanjenje stresa takođe su važni faktori u postizanju željenih rezultata.

Sličnosti sa mediteranskom dijetom

Iako Valensija dijeta ima sličnosti sa popularnom mediteranskom dijetom – obe se oslanjaju na unos voća, povrća i biljnih proteina – postoji nekoliko razlika. Stručnjaci napominju da mediteranska dijeta obuhvata širi spektar namirnica, uključujući žitarice od celog zrna, maslinovo ulje i ribu, a preporučuju je i zdravstveni stručnjaci zbog svojih brojnih benefita, poput smanjenja rizika od dijabetesa i srčanih oboljenja. Ema Leing, doktorka nauka i registrovana dijetetičarka sa Univerziteta Džordžija, upozorava da, iako Valensija dijeta podseća na mediteransku dijetu, ipak i dalje nije dovoljno ispitana.

Da li Valensija dijeta zaista pomaže kod mršavljenja

Na TikToku, dr Valensija tvrdi da njegova dijeta pomaže ljudima da smršaju, regulišu šećer u krvi i smanje upale, a da pomaže i kod menstrualnih ciklusa. Pratioci ga hvale zbog praktičnih saveta i jednostavnog pristupa ishrani. Jedna korisnica je izjavila da je izgubila skoro 13 kilograma i poboljšala krvni pritisak prateći ovu dijetu, dok druga tvrdi da je smršala 5 kilograma i uspešno održala tu težinu.

Iako još uvek ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju efikasnost Valensija dijete, stručnjaci se slažu da niskokalorična dijeta bogata vlaknima i proteinima može biti dobra za gubitak kilograma. Istraživanja pokazuju da unos 1.500 kalorija dnevno uz postizanje odgovarajućeg unosa proteina i vlakana može pomoći u postizanju osećaja sitosti i održivom mršavljenju.

@doctordanielvalencia Lets go!!!💪🏾🌱😍 #doctordanielvalencia @LivingTwoKreate ♬ sonido original – ꛕͲ🦥༒👑𝓟𝓮𝓭𝓻𝓸👑༒ꛕͲ🦥🇲🇽

Mogući rizici Valensija dijete

Iako Valensija dijeta može biti korisna, važno je napomenuti da unos previše niskog broja kalorija može biti opasan, posebno ako osoba gubi težinu prebrzo. Brzo mršavljenje može dovesti do „jo-jo“ efekta, odnosno vraćanja izgubljene težine, što je nezdravo za organizam.

Suzan Elizondo, registrovana dijetetičarka i sertifikovana zdravstvena savetnica iz Kalifornije, navodi da je Valensija dijeta usmerena na unos voća, povrća i biljnih proteina, što je u skladu sa zdravim prehrambenim navikama. Ipak, napominje da je važno da ishrana bude prilagođena individualnim potrebama, posebno kada se radi o kalorijskom unosu.

Kalorijske potrebe variraju u zavisnosti od starosti, pola, visine, težine i nivoa aktivnosti, pa je važno prilagoditi unos kalorija ličnim potrebama. Takođe, restriktivne dijete mogu biti opasne za osobe sa poremećajima u ishrani, pa se preporučuje oprez pre nego što se započne sa ovakvim režimom.

Valensija dijeta je privukla veliku pažnju zbog jednostavnog pristupa i fleksibilnosti, ali, kao i kod svake dijete, važno je da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom pre nego što počnete. Iako može pomoći u mršavljenju, nije univerzalno rešenje za sve i najbolje rezultate ćete postići ako prilagodite ishranu svojim individualnim potrebama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter