VEKNICE OD MLEVENOG MESA I POVRĆA: Idealne za ručak ili večeru
Imamo sjajan predlog za porodični ručak ili večeru
Jela od mlevenog mesa izuzetno su popularna kod nas. A većina ljudi voli razne slane đakonije ovog tipa – od ćufti, preko burgera, pa do paste bolonjeze.
Na jutjub kanalu Cookrate – Meat recipes, pronašli smo savršene veknice od mlevenog mesa i povrća koje su po starom nemačkom receptu.
Prave se lako, a ono što je najbolje peku se u rerni bez ulja, tako da su zdravija verzija recepata sa mlevenim mesom.
Uz njih su poslužili i dve salate, jedna je na bazi ukiseljenog povrća, a druga na bazi luka. Možete i njih napraviti ako želite, a možete ih jesti i uz nešto što se vama dopada.
Isprobajte ih još ovog vikenda.
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- 3 krompira ( 200 g)
- 2 šargarepe (150 g)
- 2 crna luka (150 g)
- 1 crvena paprika
- 20 g peršuna
- 2 čena belog luka (30 g)
- 2 jaja
- 10 g soli, 5 g crnog bibera, 5 g mlevene paprike
Predlog je da se naprave dve salate od sledećih sastojaka:
Salata sa lukom i peršunom
- 10 g sitno seckanog peršuna
- 10 g sitno seckane mirođije
- 1 ljubičasti luk
- 3 crna luka
- 30 mililitara maslinovog ulja
- 5 ml sirćeta
- 10 g šećera, 5 g soli
- 30 ml vode
Kisela salata
- 3 kisela krastavčića na sitne kockice
- 250 g kiseli kupus iseckan sa kiselom šargarepom
- 1 crni luk iseckan
- 30 ml maslinovog ulja
- 5 g bibera
Priprema:
Stavite mleveno meso u dublju posudu. Izrendajte krompir, pa ga dobro ocediti od vode. Dodajte ga mesu. Potom izrendajte i šargarepu, pa je dodajte. Papriku iseckajte na sitne kockice i dodajte. Izrendajte crni luk, pa i njega ubacite. Sitno iseckajte peršun i stavite u smesu.
Dodajte jaje, pa na kraju i usitnjen beli luk. Dodajte so i biber, pa sve rukom umešajte da se lepo sjedini.
Na pola mešanja dodajte i alevu papriku, pa nastavite sa sjedinjavanjem.
Nauljite ruku, pa vadite meso i pravite valjčiće. Ređajte ih u pleh koji ste obložili pek-papirom. Od ove smese dobićete desetak veknica.
Kada ste ih poređali, svaki na nekoliko mesta utisnite ivicom kašike.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 25 minuta do pola sata.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74