Izvor: magazin novosti
24.11.2024 u 08:30
0

VOJVOĐANSKE POGAČICE SA ČVARCIMA: Idealne za zimski doručak

Domaćinski recept za omiljeno pecivo iz detinjstva

Pogačice sa čvarcima su jedno od onih tradicionalnih peciva koje vraćaju u detinjstvo i miris bakine kuhinje. Njihov jedinstveni ukus i bogata, slojevita tekstura dolaze od čvaraka koji se umešavaju u testo i pažljivo preklapaju u slojeve, stvarajući savršenu kombinaciju hrskavog spolja i mekšeg iznutra. Ovaj recept je za sve one koji uživaju u domaćem pecivu s posebnim ukusom, a čvarci, koje možete i sami da napravite, ovde daju posebnu dubinu ukusa koja se teško postiže drugim sastojcima.

Priprema pogačica sa čvarcima zahteva malo više vremena i pažnje, posebno zbog tehnike preklapanja testa koja pogačicama daje karakterističnu teksturu. Kada se sve završi, dobijate mirisne, mekane pogačice sa hrskavom koricom, koje su savršene za sve prilike – bilo kao doručak, užina, prilog uz obrok ili jednostavno kao poslastica uz čašu kiselog mleka ili jogurta.

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

Za testo:

  • 1 kg običnog brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 60 g svežeg kvasca
  • 400 ml toplog mleka
  • 150 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 500 g čvaraka
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika masti (ako su čvarci suvi)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

1. Od ukupne količine mleka uzeti jednu trećinu, kašiku brašna, kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.

2. U drugoj posudi pomešajte jaja, so, preostalo mleko i jogurt.

3. Dodajte aktivirani kvasac i mešajte sa nastavkom za testo oko 10 minuta.

4. Pobrašnjavite radnu površinu i rukama umesite testo, pa ga prekrijte krpom. Ostavite da se diže oko sat vremena.

5. Čvarke sameljite u blenderu, a ako su čvarci suvi, u fil dodajte kašiku masti. Posolite i pobiberite

6. Zamesite i razvucite testo, pa polovinu testa prekritjte trećinom fila. Preklopite testo napola, a zatim na trećine i ostavite da odstoji 15 minuta.

7. Ponovo razvaljajte testo, polovinu premažite drugom trećinom fila, preklopite, ostavite da odmori i ponovite isti postupak još jednom, dok ne potrošite sav fil.

8. Razvaljajte testo i čašom ili kalupom formirajte okrugle pogačice koje ćete zatim staviti na pleh.

9. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta.

10. Pogačice premažite jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni.

Bon appetit!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter