ZAŠTO SMO ZABORAVILI MUŠMULE : Ovo nepravedno zapostavljeno voće veoma je moćno za zdravlje
Mušmule su bogate vitaminima, a nepravedno zaboravljene.
Ovo voće dobro utiče na probavu, podiže imunitet, povoljno deluje na kožu i kosu…
Mušmula je neobično voće, karakterističnog ukusa i specifične teksture, poreklom iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije.
Vekovima je cenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava.
Iako je danas manje poznato, sve se više vraća u ishranu pa i u kozmetiku, zahvaljujući svojim nutritivnim prednostima.
Plod im je okrugao, braon boje, sa pet karakterističnih „zuba“ na vrhu. U početku su tvrde i gotovo nejestive, ali postaju ukusne tek kada sazru, odnosno postanu mekane i smežurane.
Ovaj proces zrenja je presudan za njihovu potrošnju, jer tada voće dobija sladak i delikatan ukus.
Iako na prvi pogled mušmule mogu delovati neugledno i neprivlačno, iza njihovog izgleda krije se mnoštvo hranljivih materija koje blagotvorno utiču na organizam.
Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, obično u oktobru i novembru, kada se plodovi beru, ali svoj najbolji ukus dobijaju tek posle prvih mrazeva.
Zato se često kaže da su mušmule „zimsko voće” – voće koje je najbolje jesti kada je već prezrelo. Kada se uberu, obično se ostavljaju na hladnom i suvom mestu da sazru. Posle nekoliko nedelja ili meseci postaju mekane i spremne za konzumaciju.
Plodovi se mogu kuvati ili peći i koristiti u raznim jelima, kao što su kompoti, džemovi, marmelade ili sosovi. Njihova slatko-kisela nota daje poseban ukus desertima, a često se kombinuju sa jabukama, kruškama i drugim voćem.
Listovi mušmule takođe imaju lekovita svojstva i mogu se koristiti za pravljenje čaja koji pomaže kod smetnji u varenju i jača imunitet.
Nešto ređe mogu se sušiti za konzumaciju tokom zime, na sličan način kao suve šljive ili smokve.
Sadrže visok udeo dijetalnih vlakana, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i sprečavanju zatvora.
Zbog svojih prirodnih laksativnih svojstava, često se preporučuju osobama sa problemima sa varenjem.
Ovo voće je bogato vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od infekcija. Vitamin C takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti ćelije od oksidativnog stresa.
Zbog niskog glikemijskog indeksa, mušmula je pogodna za osobe sa dijabetesom jer ne izaziva nagli porast šećera u krvi.
Mušmule imaju blago diuretičko dejstvo, koje podstiče izlučivanje viška tečnosti i toksina iz organizma i na taj način doprinosi detoksikaciji.
Osim što su korisne u ishrani, mušmule se sve više koriste u kozmetičkoj industriji.
Ekstrakti plodova i semena mušmule bogati su antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, što ih čini odličnim za negu kože i kose.
Ekstrakti mušmule pomažu u borbi protiv starenja kože, stimulišu proizvodnju kolagena i štite kožu od štetnih uticaja okoline.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74