ZATAR PILETINA SA PIRINČEM: Božanstven začin mu daje poseban šmek
Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste...
Držite teglu Zatar začina u kuhinji i uvek ćete imati brz i ukusan način da poboljšate svoja jela tokom radne nedelje. Zatar je široko dostupan, aromatičan mešavina sušenih začinskih biljaka, susamovih semena i sumaka, koja instantno dodaje živahnost hrani, a savršeno se slaže sa piletinom.
U ovom receptu za piletinu i pirinač, Zatar igra dvostruku ulogu – prvo začini jasmin pirinač (ili drugi dugozrni pirinač), a zatim daje posebnu notu hrskavim pilećim batacima. Pospite iseckanim bademima za hrskavost i semenkama narandže za osvežavajuću svetlost, i dobićete jelo koje je istovremeno elegantno i izuzetno.
Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 pileća bataka sa kožom i kosti
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1 3/4 kašičice soli
- 1 kašika sitno iseckanog belog luka (oko 3 čena)
- 1 šolja jasmin pirinča, opranog
- 4 kašike tostiranih iseckanih badema, podeljeno
- 1 1/2 kašike Zatar začina, podeljeno
- 2 kašike semena narandže
- Sitno iseckani sveži peršun, za dekoraciju (opciono)
- Četvrtine limuna, za serviranje
Priprema:
Zapecite piletinu. Zagrejte rernu na 175°C sa rešetkom u gornjoj trećini. Zagrejte ulje u velikoj, dubokoj, rerni bezbednoj tavi na srednjoj temperaturi. Pospite piletinu biberom i 1 kašičicom soli. Stavite piletinu, kožom prema dole, u vruće ulje. Kuvajte, bez mešanja, dok koža ne postane zlatno smeđa i lako se odvoji od tave, oko 8 do 10 minuta. Okrenite, i kuvajte još 1 do 2 minuta dok dno ne postane blago smeđo. Prebacite piletinu na tanjir.
OVO MESO JE ODLIČNO ZA ZDRAVLJE SRCA I ŠTITNU ŽLEZDU: Sadrži dosta proteina, a malo masti
Pripremite beli luk i pirinač. Dodajte beli luk u tavu; kuvajte, mešajući stalno, dok ne postane mirisno, oko 30 sekundi. Dodajte 1 3/4 šolje vode, pirinač, 2 kašičice badema, 1 kašiku Zatar začina i preostalih 3/4 kašičice soli. Stavite piletinu, kožom prema gore, u mešavinu pirinča. Pustite da provri na visokoj temperaturi. Pokrijte tavu aluminijumskom folijom ili poklopcem pogodnim za pečenje u rerni.
Ispecite piletinu i pirinač. Pecite dok pirinač ne postane samo nežan i termometar umetnut u najdeblji deo piletine ne pokaže 74°C, oko 20 minuta. Uklonite tavu iz rerne i otkrijte je. Povećajte temperaturu rerne na grill (brojl). Pospite piletinu preostalom 1/2 kašikom Zatar začina. Pecite pod grillom dok piletina ne postane hrskava, oko 4 minuta.
Dekorisanje i serviranje: Probijte pirinač viljuškom. Na vrh stavite semena narandže i preostale 2 kašičice badema. Dekorišite peršunom i poslužite sa četvrtinama limuna.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74