Izvor: Telegraf.rs
07.04.2025 u 18:25
0

ŽITARICA PREPUNA KOLAGENA: Zdravstvene prednosti kaše od ječma

Ječam je povoljna žitarica se nalazi u svakoj srpskoj kuhinji i prepuna je kolagena

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u ljudskom organizmu, koji se nalazi u kostima, koži, mišićima, tetivama i hrskavicama. Iako se prirodno proizvodi u telu, s godinama proizvodnja kolagena opada, što može dovesti do smanjenja elastičnosti kože, starenja, a ponekad i bolova u zglobovima. Kolagen je, stoga, ključan za očuvanje zdravlja i mladalačkog izgleda kože, ali i za održavanje funkcionalnosti zglobova.

Jedan od načina kako možemo pomoći telu da održi i obnovi kolagen je kroz ishranu bogatu nutrijentima koji podstiču njegovu proizvodnju. Među takvim namirnicama izdvaja se ječam, nutritivno bogata žitarica koja je često zapostavljena u svakodnevnoj ishrani, ali je od davnina poznata zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti.

Pročitajte: RECEPT DANA: Bosanski burek sa mesom

Ječam sadrži visok nivo vlakana, što ga čini odličnim za poboljšanje probave i pokretljivost creva. Osim toga, bogat je vitaminima B, A i E, koji su esencijalni za zdravlje kože, vida i imunološkog sistema. Takođe, ječam je izvor minerala poput magnezijuma, gvožđa i cinka, koji su važni za optimalno funkcionisanje tela.

Jedan od najvažnijih sastojaka ječma je lizin, esencijalna aminokiselina koja ima ključnu ulogu u sintezi kolagena. Lizin aktivno doprinosi formiranju kolagenih vlakana, što je neophodno za zdravlje zglobova, hrskavica, kože, kose i noktiju. Redovno konzumiranje ječma može pomoći u održavanju elastičnosti kože, čime se smanjuje mogućnost nastanka bora i drugih znakova starenja. Takođe, jača zglobove, što je korisno za osobe koje pate od bolova u zglobovima ili za one koji žele da preventivno štite svoje zglobove.

Oljuštena zrna ječma, poznata kao biserni ječam zbog svog sjaja, često se koriste u pripremi različitih jela. Jedan od najlakših i najukusnijih načina pripreme ječma je priprema kaše, koja je hranljiva i jednostavna za napraviti. Pored toga, ječam se može koristiti u supama, salatama, pilavima, pa čak i kao dodatak raznim vrstama hleba.

Sastojci za kašu od ječma:

2 čaše oljuštenog ječma

4 čaše vode

6 čaša mleka

Priprema:

U posudu sa ječmom sipajte vodu i ostavite da odstoji preko noći. Ovaj korak omogućava da se ječam omekša, čime će kuvanje biti brže.

Sutradan ječam isperite i procedite. U odgovarajuću posudu sipajte mleko i stavite ga da se zagreje.

Kada mleko počne da provri, dodajte ječam i smanjite temperaturu. Poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući, dok ječam ne omekša i ne postane kremast.

Ova jednostavna kaša može biti odličan doručak ili užina koja će vas dugo držati sitima, a istovremeno će pružiti važno hranljive materije potrebne za zdravlje kože, kose i zglobova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter