Izvor: 24 sedam
22.07.2024 u 16:43
0

KADA SE KORISTI KOJA VRSTA BRAŠNA: Po čemu se razlikuju TIP 400 i TIP 500

Zašto je važno znati razliku i šta se od čega sprema

Žitarice, posebno u obliku hleba, predstavljaju temelj ljudske ishrane. Međutim, put od zrna do trpeze prolazi kroz važnu stanicu – mlin, gde nastaju različiti tipovi brašna. Razumevanje ovih tipova može značajno unaprediti vaše kulinarske veštine i nutricionističke izbore.

Klasifikacija brašna bazira se na stepenu mlevenja i sadržaju mineralnih materija. Ključni faktor u ovoj klasifikaciji je „pepeo“ – mineralni ostaci nakon sagorevanja uzorka brašna. Viši sadržaj pepela rezultira višim tipom brašna i tamnijom bojom.

U zavisnosti od stepena mlevenja, uobičajena su standardna pšenična bela brašna: tip 400 oštro i tip 550 glatko, pšenično polubelo brašno tip 700 i tip 850, pšenično crno brašno tip 1100 i tip 1600 i pšenično brašno od celog zrna.

Koja je razlika između tipa „400“ i „550“?

Bela brašna, poput tipa 400 (glatko) i 550 (oštro), dobijaju se mlevenjem središnjeg dela pšeničnog zrna, endosperma. Bogata su skrobom i proteinima, ali sadrže manje vitamina i minerala. Glatko brašno je idealno za hleb, peciva i dizana testa, dok se oštro koristi za prhka peciva, palačinke i kao zgušnjivač.

Polubela brašna (tip 700 i 850) predstavljaju srednji put. Sadrže više sastojaka iz spoljašnjeg dela zrna, što ih čini nutritivno bogatijim od belih brašna. Ova brašna su popularan izbor za izradu hleba i raznih peciva.

Crna brašna (tip 1100 i 1600) dobijaju se mlevenjem delova bližih omotaču zrna. Ova brašna su bogatija mineralima, vitaminima i vlaknima. Idealna su za proizvodnju hleba punog ukusa koji duže zadržava svežinu. Njihova upotreba često rezultira vlažnijom sredinom peciva.

talijani koriste tip „00“ za picu

Brašno tipa „00“ je najfinije mleveno brašno koje se može naći i ima vrlo nisku sadržinu pepela (manje od 0.55%), što znači da je jako belo i skoro potpuno bez mekinja i klica pšenice. Ono je poznato po svojoj svestranosti i često se koristi u italijanskoj kuhinji za različite namene, zbog svoje sposobnosti da stvori glatko, elastično testo koje je lako za rad.

Često se koristi za pravljenje tankih, hrskavih pica. Pogodno je i za pravljenje finih kolača, peciva i kora za torte.

Koje je nutritivno najbogatije brašno?

Integralno ili graham brašno sadrži sve delove pšeničnog zrna – endosperm, mekinje i klicu. Ovo ga čini nutritivno najbogatijim, sa visokim sadržajem vlakana i proteina. Međutim, ono se teže obrađuje i brže kvari zbog prisustva ulja iz klice. Često se meša sa belim brašnom za postizanje optimalnog balansa između nutritivne vrednosti i teksture.

Šta je durum brašno?

Posebnu kategoriju čini durum brašno, dobijeno od tvrde pšenice. Ono daje žilava i neelastična testa, idealna za proizvodnju testenina, ali nije pogodno za hleb i dizana testa.

Pri izboru brašna, važno je uzeti u obzir i namenu. Dok su sa nutritivnog aspekta tamnija brašna bogatija, za određene recepte bela brašna mogu dati bolje rezultate. Eksperimentisanje sa mešavinama različitih tipova brašna može dovesti do zanimljivih kulinarskih otkrića

Kako se pravilno čuva brašno?

Pravilno skladištenje brašna je ključno za očuvanje njegovog kvaliteta. Većina brašna može se čuvati do šest meseci na suvom i hladnom mestu, dok integralna brašna traju kraće zbog većeg sadržaja ulja. Nakon otvaranja, brašno je najbolje držati u hermetički zatvorenoj posudi, a za duže čuvanje, posebno tokom toplijih meseci, preporučuje se skladištenje u frižideru.

Razumevanje različitih tipova brašna nije samo pitanje kulinarske veštine, već i zdravog izbora. Korišćenje raznovrsnih brašna može obogatiti našu ishranu, pružajući širok spektar nutrijenata. Istovremeno, poznavanje karakteristika različitih brašna omogućava nam da optimizujemo teksturu i ukus naših pekarskih proizvoda, bilo da se radi o domaćem hlebu, kolačima ili testeninama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter