Izvor: Alo
24.09.2024 u 13:11
0

KAKO DA ZNATE DA LI STE UNELI PREVIŠE ŠEĆERA: Skriva se i u zdravim namirnisama

Mnoge namirnice sadrže velike količine skrivenog šećera, pod nazivima koji ne govore o tome da je šećer u pitanju.

Međutim, čak i „zdrave“ namirnice, poput granole sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt od borovnice 14 grama, pa je očigledno da je ishrana puna skrivenih šećera, na koje skoro niko ne obraća pažnju.

Ovako se naziva dodatni šećer u proizvodima

– Saharoza

– Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza

– Fruktoza

– Kukuruzni sirup

– Maltoza

– Laktoza

– Invertni šećer

– Med

– Agavin sirup, javorov sirup ili rižin sirup

Znakovi da jedete previše šećera

Nije ni čudo da unosimo previše šećera, čak i nesvesno, kaže dr Lela Ahleman, specijalizant dermatologije, proktologije i nutricionizma, koja je izdvojila neke od mogućih znakova konzumiranja previše šećera.

1. Gojenje i stalna glad

Nije tajna da šećer ima puno kalorija. Ali postoji još jedan razlog zašto se zbog šećera tako brzo debljamo: „Ako jedete previše šećera, stalno ste gladni“, kaže doktorka. „Razlog je to što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali nema dugotrajan učinak zasićenja zbog nedostatka vlakana. Stalna glad zbog koje stalno jedete, dovodi do gojenja“, objašnjava.

2. Akne

Kad jedemo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i hormona u krvi koji izaziva pojavu bubuljica. „Zajedno s insulinom, taj hormon stimuliše lojne žlezde, zbog čega se zapuše,  što dovodi do pojave akni i upala“, pojašnjava doktorka.

3. Promene raspoloženja

Veliki porast nivoa glukoze u krvi dovodi do oslobađanja insulina, često toliko da se šećer u krvi ne spusti na normalan nivo, već ispod osnovne vrednosti, tako da imate relativnu hipoglikemiju i to dovodi do promena raspoloženja i mrzovoljnosti, kaže Ahleman.

4. Upala i slab imunitet

Normalno, telo apsorbuje šećer preko tankog creva. Međutim, ako količina jednostavnih šećera, kao što su glukoza i fruktoza premašuje kapacitet tankog creva, taj jednostavni šećer završava u debelom crevu, objašnjava Ahleman. Stručnjaci ističu da taj šećer u debelom crevu postaje hrana za bakterije koje tu uobičajeno postoje.

5. Ubrzano starenje

Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja krutog kolagenskog vezivnog tkiva, lomljivog, postaje lakše za degeneraciju i, što je vrlo važno, telo je manje sposobno samo to da popravi. To znači da kvalitet kolagena opada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter