Izvor: kurir
19.07.2024 u 21:43
0

KAKO SMANJITI VISOK KRVNI PRITISAK PRIRODNIM PUTEM: Da vam srce kaže „hvala“

Redovono uzimanje propisane terapije se podrazumeva, a sledi nekoliko ključnih oblasti na koje se treba usredsrediti kada je reč o ishrani i hipertenziji.

Hipertenzija često nema vidljive simptome, zbog čega se ponekad naziva „tihi ubica“. Mnogi ljudi nisu svesni svog stanja dok ne dođe do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Zbog toga je redovno merenje krvnog pritiska ključno za rano otkrivanje i upravljanje hipertenzijom.

Ukoliko ustanovite da vam je pritisak povišen, neophodno je promeniti način života (on vas je, između ostalog, i doveo do hipertenzije), a to uključuje uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, smanjenje unosa soli, održavanje zdrave telesne težine i izbegavanje prekomernu konzumaciju alkohola. Na pušenje bi trebalo da zaboravite, a značajnu ulogu ima i stres.

Redovono uzimanje propisane terapije se podrazumeva, mada je mnogi pacijenti, naročito na početku, preskaču kada se osećaju dobro – što je velika greška.

Sledi nekoliko ključnih oblasti na koje se treba usredsrediti kada je reč o ishrani i visokom krvnom pritisku.

Smanjite unos soli

Prekomeran unos soli povezan je s povećanjem krvnog pritiska, jer so zadržava vodu u telu, što povećava volumen krvi i pritisak u arterijama. Odraslima je dovoljno manje od jednog grama soli dnevno, a deci još i manje. Ipak, danas u proseku unosimo 9-12 grama dnevno, najviše u vidu tzv. „skrivenih soli“ jedući gotovu i polugotovu hranu. Svetska zdravstvena organizacija sugeriše ne više od pet grama dnevno, odnosno jedne kašičice.

Povećajte unos kalijuma

Kalijum pomaže da se uravnoteži efekat natrijuma i može da pomogne u smanjenju hipertenzije. Dobar izvor kalijuma uključuje voće i povrće, kao što su banane, pomorandže, paradajz i spanać.

Kalcijum i magnezijum

Kalcijum i magnezijum takođe igraju važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Adekvatan unos kalcijuma, koji se može naći u mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti, zelenom lisnatom povrću i tofuu, važan je za normalno funkcionisanje krvnih sudova. Magnezijum, prisutan u orašastim plodovima, semenkama, integralnim žitaricama i zelenom lisnatom povrću, pomaže u opuštanju krvnih sudova i doprinosi smanjenju krvnog pritiska.

5 NAČINA DA SMANJITE UPALE I SAČUVATE ZDRAVLJE: Ovo su simptomi koji vam govore da nešto nije u redu

Uključite zdrave masti

Uključivanje zdravih masti, poput onih iz ribe, avokada i orašastih plodova, može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Omega-3 masne kiseline su se posebno pokazale korisnim, a nalaze se u masnoj ribi (kao što su losos, skuša i sardine), lanenom semenu, čija semenkama, orasima i ribljem ulju.

Sve je u ravnoteži

Održavanje uravnotežene ishrane koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, ribe, kao i ograničenje unosa industrijski prerađene hrane, zasićenih masti i šećera, može da pomogne u održavanju zdravog krvnog pritiska. Načini ishrane koji se posebno preporučuju su daš dijeta i mediteranska ishrana.

Smanjite kafu

Iako naučnici već dugo raspravljaju o efektima kofeina, čini se da je analiza koja je obuhvatila 34 studije donela konačnu presudu – konzumiranje jedne do dve šoljice kafe, podiže sistolni (gornjI) krvni pritisak za 8 mmHg, a dijastolni (donji) za 6 mmHg. Dakle, ako ste pod stresom, vaše srce počinje da pumpa više krvi, što uzrokuje povećanje krvnog pritiska, a kofein samo doprinosi dodatnom povećanju. Probajte da se prebacite na crni ili zeleni čaj, koji takođe imaju kofein, ali daleko manje.

Budite fizički aktivni

Redovna fizička aktivnost ne spada u domen ishrane, ali je toliko važna za srce, da moramo da je naglasimo. Igrate tenis (fudbal, košarku), vozite bicikl, plivajte ili najjednostavnije brzo hodajte. Srce bez kondicije je podložno da sutra, prekosutra nastrada jer nema prirodnu rezervu u snazi, nema kapacitete za napor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter