Izvor: KURIR
26.07.2024 u 21:53
0

LETO KOSU KVARI: Kako je oporaviti nakon morske soli, sunca i hlora

Nakon uživanja u morskoj vodi, kupanja na bazenu i preplanulog tena od sunca, vratili ste se sa odmora. Osećate se sveže i napunjenih baterija, ali vaš a kosa je umorna od svega. Evo kako da vratite sjaj i blistavost kosi nakon vrelih dana.

Vlasi su vam ispucale, a krajevi oštećeni? Opada vam dosta kose, lomi se i suva je? Sve su ovo normalni faktori koji se odražavaju na vašu kosu nakon letovanja. U ovom članku objasnićemo zaštovam kosa izgubi sjaj tokom leta i kako da je oporavite.

Faktori koji utiču na oštećenje kose tokom leta

Morska voda: dehidrira – izvlači vlagu iz kose i na taj način kosa ostaje suva i lomljiva, oštećenje kutikule, suzbijanje sjaja

Sunčevi zraci: oštećuju boju, smanjuju hidrantnost, isušuju, oštećuju strukturu. Možete koristiti neke maske kao preventivu od toplote.

Izlaganje hloru: isušivanje, oštećenje kutikule, gubitak boje, iritacija vlasišta – ako se ne ispere pravilno.

Ovo su samo neki od glavnih faktora, pored njih treba obratiti pažnju i na: vetar, često pranje kose, oblikovanje kose peglom i fenom, zagađen vazduh, farbanje…

Na koji način možete da oporavite kosu?

Skratite krajeve

Zanimljivo je to što sunčevi zraci pored toga što oštećuju i isušuju kosu, pospešuju njen rast za oko 15%.

Oni podstiču proizvodnju vitamina D u organizmu, što može idirektno da pospeši zdrav rast kose.

Zato skratite oštećene krajeve odma nakon letovanja, ne oklevajte jer što duže čekate to će vam se krajevi više rascvetati pa ćete biti prinuđeni da skratite duplo više kako bi vam kosa bila zdrava i negovana.

Hidrirajte kosu što više možete

Hidratacija je bitna uvek ne samo nakon letovanja, trudite se da kosu hidrirate što više možete, kako ne bi bila slamasta.

Nakon morske soli, vetra i sunca vaša kosa vapi za osveženjem. Savet je da nabavite šampon i balzam koji u sebi sadrži hranljive sastojke poput ulja kokosa, jojobe ili argana.

Ukoliko je ikako moguće, zaobiđite proizvode sa sulfatima jer će kosu dodatno dehidrirati.

Evo nekoliko prirodnih sastojaka koji su odlični za hidrataciju kose:

  • kokosovo ulje: Dubinski prodire u dlaku, hidrira je i čini mekom.
  • arganovo ulje: Bogato vitaminom E, hrani kosu i vraća joj sjaj.
  • aloe vera: Smiruje vlasište, hidrira kosu i vraća joj prirodnu vlagu.
  • med: Prirodni humektant koji privlači vlagu i čini kosu mekom i sjajnom.
  • maslinovo ulje: Dubinski hidrira kosu i čini je mekanom i sjajnom.
  • jogurt: Prirodno omekšava i hidrira kosu.
ČOKOLADNI SMUTI ZA DORUČAK I DOBAR IZGLED: Recept glumice Dženifer Aniston oduševio fanove, svi ga prave

Maske ili pakovanja za kosu

Ne postoji bolji način da kosu hidrirate od dubinskih pakovanja. Tretmani ovog tipa nisu skupi u salonima, a možete praktikovati i kućne varijante.

Jedini je bitno da izaberete hranljivo pakovanje, koje ćete naneti u bogatom sloju nakon šamponiranja, a potom prekriti glavu kapom za tuširanje. Za još bolji efekat zagrejte kosu fenom, preko kapice.

Pustite masku da odstoji koliko je preporučeno, i isperite je što hladnijom vodom.

Zaboravite na neko vreme na fen i prese

Jasno je da aparati za stilizovanje kose, hteli da priznate ili ne, izazivaju oštećenje kose.

Ipak, naročito nakon letovanja, kada je vaša kosa već sama po sebi krta, trebalo bi da izbegavate upotrebu fena ili presa i figara makar na nekoliko nedelja.

Ipak, ukoliko ne možete bez ovoga, stručnjaci savetuju da obavezno koristite sprej za zaštitu od toplote koji treba da nanesete u izdašnom sloju na vlas.

Prirodno sušenje kada god je moguće

Ovo pravilo samo se nastavlja na prethodno, međutim, bitno je naglasiti i da u krevet nikada ne idete s mokrom kosom jer ćete tako pospešiti lomljenje dlake i peruti.

Idealno bi bilo da kosu operete malo nakon spavanja, pustite da se prirodno osuši i tek onda legnete u krevet.

Suplementi za zdraviju kosu

Suplementi vam mogu pomoći u oporavku skalpa i same vlasi, pogotovo ako je došlo do velikih oštećenja.

Najbolje je da se posavetujete sa farmaceutima kako biste izabrali pravi kombo minerala i vitamina, ali sa B kompleksom nikada ne možete pogrešiti.

Preliv umesto farbe

Ukoliko farbate kosu, potpuno je logično da će vaša boja izbledeti nakon letovnaja.

Ipak, savetuje se da sa farbanjem ipak pričekate dok kosu oporavite, te da vam u salonu odrade samo preliv, koji će vlasi dati sjaj i učiniti je osveženom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter